<P>Lassan alakuló egységes európai piac</P>

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság kedden hozta nyilvánosságra az egységes belső piaci stratégia megvalósításáról szóló második éves felmérését, amelyből kiderült, hogy az idén júniusig befejezendő 36 cselekvési program közül mindössze húsz zárul le időben. A bizottság kiábrándítónak értékelte, hogy az EU-tagországok igen nehézkesen építik be jogrendjükbe a közösségi irányelveket, bár részben magát is felelősnek tekinti az elmaradásokért.
Vágólapra másolva!

A bizottság egyebek között azt veti a tagállamok szemére, hogy mindeddig nem sikerült előre lépni olyan fontos ügyekben, mint a postai szolgáltatások közösségi szintű liberalizálása, az egységes közösségi szabadalom bevezetése vagy az áram- és gázpiacok teljes liberalizálásának határidőhöz kötése.

Csalódást keltő az is - hangsúlyozta Frits Bolkestein, belső piaci ügyekért felelős bizottsági tag -, milyen vontatottan kerülnek be a vonatkozó közösségi irányelvek a nemzeti törvényalkotásba. Lemaradását csak három tagállam - Dánia, Finnország és Svédország - csökkentette a múlt év végére előírt 1,5 százalékra, de Franciaország, Görögország és Portugália hátraléka még mindig háromszor ekkora.

A múlt hónap végén tartott stockholmi csúcsértekezleten több régi probléma is visszaköszönt. Továbbra sem sikerült megállapodni a cselekvési programban megfogalmazott feladatok megvalósításáról: az áram- és gázpiacok teljes liberalizálásának határidőhöz kötéséről vagy az egységes közösségi szabadalom bevezetéséről.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: