Az EU nem támogatja a repiadót

Vágólapra másolva!
A reprezentációs költségek adóalapból való leírásának korlátozása nem egyeztethető össze a közös jogrendszerrel - szögezte le az Európai Bizottság az Európai Parlament egyik osztrák képviselőjének kérdésére válaszolva. Ausztriában egy 1995-ös szabályozás értelmében a reprezentációs célokat szolgáló meghívások költségének csupán a fele írható le az adóalapból.
Vágólapra másolva!

A bizottság véleménye szerint a leíráshoz való jog utólagos megvonása ellentétes a közösségi joggal, amennyiben a költségek igazolhatóan és egyértelműen a foglalkozás köréhez tartozó célokat szolgáltak és adóztatható tevékenység keretében keletkeztek. A bizottság válaszában - amelyet szerdán a Die Presse című bécsi lap ismertetett - azt is rögzítette, hogy a képviselő kérdésének megválaszolásával az ügy nincs lezárva. A bizottság kapcsolatba lép az illetékes osztrák hatóságokkal, és ha a pénzügyminisztérium nem vonja vissza a rendelkezést, jogi eljárást indít Ausztria ellen.

Az EU bizottsága a válaszban hivatkozik az Európai Bíróság nemrég született döntésére, amely visszamenőleg semmissé nyilvánította a reprezentációs költségek leírását korlátozó francia rendelkezést, és megállapította, hogy az intézkedés nyomán befolyt összeget vissza kell téríteni a befizetőknek.

Ausztriában az intézkedés évente mintegy 200 millió schilling többletbevételt hozott az adóhivatalnak, és így a költségvetésnek:

Ausztriában további kérdéseket vet fel, hogy nemrégiben korlátozták a szolgálati autók költségének leírását is. Jelenleg csak azoknak a gépkocsiknak az ára írható le az adóalapból, amelyek kifejezetten és közvetlenül a foglalkozás gyakorlását szolgálják. Ilyen lehet a taxisoknál taxiként szolgáló jármű, vagy egy bérautó-szolgálat bérbeadás céljára vett gépkocsijának ára.

(MTI)