A húsvéti fagyok a gyümölcsárak drasztikus emelkedését hozhatják

Vágólapra másolva!
A váratlan húsvéti fagyok miatt több milliárd forintos károk keletkeztek az ország gyümölcstermelő vidékein. A legnagyobb terméskiesést a Duna-Tisza köze szenvedte el, ahol a kajszi gyakorlatilag teljesen elpusztult, az őszibarack 30-80 százaléka, a cseresznye 40-70 százaléka veszett oda. A fagykárok várhatóan a gyümölcsárak drasztikus emelkedését hozzák.
Vágólapra másolva!

Húsvétkor két éjszakán is fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, ezért az ország fontosabb gyümölcstermelő vidékein milliárdos fagykárok keletkeztek. Pontos adatok csak hetek múlva várhatók, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumban azonban már folyik az információk gyűjtése - írja a Világgazdaság.

A Duna-Tisza közén szombatra virradó éjszaka -3,6, vasárnap reggelre pedig -4,3 celsius-fokot mértek, aminek következtében gyakorlatilag a teljes idei kajszi-termés odaveszett. Az őszibarack 30-80 százaléka, a cseresznye 40-70 százaléka pusztult el ebben a térségben.

Az ország más körzeteiben is jelentősek a károk. Hajdú-Bihar megyében a kajszi 90-95 százaléka, az őszibarack 50-100 százaléka pusztult el. A nyugati megyékben az alma és a körte 50-60 százaléka fagyott el, míg Siófokon szinte az összes cseresznye odaveszett.

A látható fagykárokon felül lesznek olyan következmények amelyek csak két-három hét múlva válnak nyilvánvalóvá - mondják a szakemberek. Mivel egész Európában hatalmas károk keletkeztek, bizonyosan drasztikus drágulás következik be a gyümölcsárakban. A hazai termelőket elvileg kárpótolhatná a magasabb bevétel, azonban a növényvédelem megnőtt költségei miatt várhatóan rossz évet zárnak idén.

(Üzleti Negyed)