Virtuális valutából valóságos pénz

Vágólapra másolva!
Virtuális valutából valóságos pénzzé válik jövő január elsejétől az euró, 300 millió európai pénztárcájába attól kezdve euró- bankjegyek és -érmék kerülnek. 2002. március elsején lejár az utolsó türelmi idő, a tervek szerint akkorra mind a tizenkét érintett országban befejeződik a nemzeti fizetőeszközök euróra váltása. Hatalmas logisztikai feladatot jelent a példátlan méretű pénzcsere: idén év végén szinte egyszerre 14,25 milliárd darab bankjegy és 50,1 milliárd darab érme kerül forgalomba.
Vágólapra másolva!

Kevesekben tudatosodott, hogy az eurót már 1999. január elsején bevezették az övezet országai. Akkor az EU 15 tagországa közül 11 csatlakozott az eurózónához, idén nyert bebocsátást Görögország, s egyelőre a kívülmaradást választotta Nagy-Britannia, Dánia és Svédország. Ha például német márkával, osztrák schillinggel vagy francia frankkal fizetünk, tulajdonképpen már 1999 óta eurót használunk. Akkor rögzítették az euróövezethez csatlakozó országok valutáinak keresztárfolyamait és a nemzeti valuták elvben az euró váltópénzei lettek.

Az euró eddig csak számlapénzként létezett, kézzel fogható formában még nem jelent meg, ám az Európai Bizottság 1998. áprilisi ajánlása alapján 1999 eleje óta, azaz már harmadik éve a boltokban az árakat euróban is megadják. A nemzeti valutában megadott árakat eurócentre kerekítve kell közölni. Az eurózóna kiskereskedelmi szervezetei megállapodtak, hogy szeptember elsejétől az árakat már euróban állapítják meg, az árjelző táblákon nagyobb betűvel és először jelölik euróban, kisebb betűvel és hátrébb vagy lejjebb a nemzeti valutában.

Szeptembertől kezdődik meg az előállított euróbankjegyek és -érmék szállítása a kereskedelmi bankokhoz, onnan pedig a pénzforgalmazó helyekhez. A magánszemélyek csak december 15-17. után kaphatnak korlátozott mennyiségben az új érmékből. Az euróbankjegyek és érmék bevezetése azért történik ilyen gyorsan, hogy a hamisítóknak ne legyen idejük felkészülni az új pénz sokszorosítására. A tervek szerint az euróbankjegyek nagy részét, mintegy 70 százalékát bankjegykiadó automaták révén hozzák forgalomba.

Az átmeneti időszak, amely alatt a régi nemzeti valuták és az új euró is forgalomban marad, országonként változó. Franciaországban február 17-ig, Írországban február 9-ig, Hollandiában január 28-ig marad a nemzeti valuta. Valamennyi euróövezethez tartozó országnak legkésőbb március 1-jétől kizárólag euróforgalmazásra kell áttérni. A kereskedelmi bankok hosszabb-rövidebb ideig még ingyen beváltják a nemzeti valutákat. Ausztriában, Olaszországban és Németországban jövő márciustól már csak a központi bankok fogadják el a nemzeti valutákat, a legtöbb országban június végéig, Belgiumban és Hollandiában az év végéig még átválthatók a régi pénzek.

Bár már csak alig nyolc hónap van a felkészülésre, az eurózóna országaiban sem a kiskereskedők, sem a vásárlók körében nem tudatosodott, hogy jövő január elsejétől teljes mértékben át kell állni euróelszámolásra. Az Európai Bizottság nemrégiben közzétett felmérése szerint a kereskedők egyharmada nem tudja, hogy jövőre már csak euróban számolhat. Idén februárig az eurózóna lakosságának 97 százaléka még semmiféle fizetést nem bonyolított euróban! Az Eurobarométer közvélemény-kutatása azt jelzi, csak a vásárlók nyolc százaléka nézi meg az árcédulákon az árakat euróban is.

A pénzügyi szektor, a nagybankok felkészülése a legelőrehaladottabb, ám a legtöbb nagy cég halogatta eddig a felkészülést. Az európai vállalkozások negyedénél abban a hitben vannak, hogy belső könyvelésüket az átállás után is vezethetik márkában, frankban vagy lírában, holott az államok büntetést szabnak ki azokra a vállalatokra, amelyek nem euróban vezetik a könyveiket. Jövőre már csak euróban lehet befizetni az adót, az áfát, az illetékeket, euróban kell kiállítani a fizetési cédulákat.

Ha csupán a Németországban bevezetendő új bankókat és érméket egymásra raknák, ötvenszer olyan magas kupacot kapnának, mint a Mount Everest, idézte egy pénzverde igazgatójának szemléletes hasonlatát a BBC. Hatalmas mennyiségű pénzt kell kiszállítani, valószínűleg a hadseregeket is bevetik a nagyobb biztonság érdekében. Külön gondot okoz majd a kiszállított váltópénzek és az összeszedett régi érmék, bankjegyek tárolása, sok banknak nincsenek erre megfelelő helyiségei. Ahol vannak, ott meg attól tartanak, hogy leszakadnak a polcok, ezért a bankszéfek, trezorok, bútorzat megerősítésére is szükség lesz a nagy tranzakció megkezdése előtt.

Az Európai Bizottság honlapján hasznos tanácsokat adnak, hogy a vállalkozók, a kiskereskedők, a vásárlók hogyan készülhetnek fel minél hatékonyabban az átállásra. 2001 végéig a boltokban a vásárlók rendelkezésére kell bocsátani egyszerű eszközöket, táblázatokat, számológépeket az átszámítás megkönnyítésére, ellenőrzésére. A kereskedők ígéretet tettek arra, hogy nem kapcsolják össze az átállást rejtett áremelésekkel. A lakosságnak azt tanácsolják, hogy az év vége előtt már ne halmozzanak fel nagyobb összeget a régi fizetőeszközben, december közepétől szerezzék be a kis váltópénzcsomagokat. Sok vállalat ingyen oszt majd ilyeneket. A műveletek megkönnyítésére azt is javasolják, hogy ne fizessenek "vegyes" pénzeszközökkel. Január elsejétől a visszajáró pénzt már euróban kell kiadni.

Ajánlatos a márkát hamar elkölteni

A magyar magánszemélyeknek jelenleg három lehetőségük van az euróövezethez tartozó valutáik felhasználására: elkölthetik, a kibocsátó országban, devizaszámlájukra tehetik és forintra válthatják. Ha devizaszámlára teszik, akkor azt január elsejétől automatikusan euróban vezetik tovább és attól kezdve euró bankjegyekben és érmékben vehetik le a számlájukon elhelyezett összeget. Az átváltás ekkor költség nélkül történik az 1999 január elseje óta rögzített árfolyamokon. Akinek jövő év elején még marad euróövezethez tartozó valutája, az országonként más-más ideig elköltheti ott. Valószínűleg a Magyar Nemzeti Bank és a kereskedelmi bankok valamilyen szervezett megoldást alakítanak ki valuták beváltására, annak érdekében, hogy ne alakuljon ki "átváltási turizmus", ám ennek részleteit még mostanában dolgozzák ki.

(Népszava)

Ajánlat: