<P>Közép-Európában Csehországban a legmagasabb az életszínvonal</P>

Vágólapra másolva!
Közép-Európában egy évtizeddel a rendszerváltás után még mindig Csehországban a legmagasabb az életszínvonal - állítja a Mladá Fronta Dnes című prágai liberális napilap, amely keddi számában egész oldalas összeállításban veti össze a csehek, a magyarok, a lengyelek és a szlovákok életszínvonalát.
Vágólapra másolva!

Bár a csehek továbbra is jobban élnek, mint a magyarok, a lengyelek vagy a szlovákok, a különbség már nem olyan nagy, mint tíz évvel ezelőtt - állítja a cikk szerzője. Az említett három ország azonban még mindig messze van attól, hogy megelőzze Bohémia lakosságát ezen a téren.

Közép-Európán belül Lengyelországban nőttek a bérek a legnagyobb mértékben - 400 százalékkal, Csehországban csupán megduplázódtak. A fizetések azonban nem egyedüli ismérvei az életszínvonalnak. Lengyelországban és Magyarországon ugyan többet keresnek az emberek, de az ottani árak végül is a csehországi alá szorítják az életszínvonalat.

Az életszínvonal megállapításakor más tényezőket is figyelembe kell venni: Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában a társadalom sokkal inkább fel van osztva gazdagokra és szegényekre, Csehországban, ezzel ellentétben, továbbra is az erős középréteg a meghatározó.

Nem vált valóra az a - cseh részről optimista - várakozás, hogy Csehország annyira megelőzi Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát, hogy az előbbi néhány év alatt a virágzó Európa részévé válik. Tíz évvel a rendszerváltás után nem élnek rosszul a csehek, sőt, bizonyos kimutatások alapján lényegesen jobban, mint korábban, Ausztriát azonban még most sem közelítettük meg - szögezi le a lap.

2000-ben az egy főre eső bruttó hazai össztermék vásárlőerőre átszámítva Csehországban 13 750, Magyarországon 12 230, Szlovákiában 11 260, Lengyelországban pedig 9440 dollárt tett ki - írja az újság nemzetközi statisztikákra hivatkozva. A bruttó havi átlagkeresetek értéke Csehországban 377, Magyarországon 392, Szlovákiában 263,8, míg Lengyelországban 507,2 dollár volt a múlt év végén.

(MTI)