Jövőre nagyobb nyugdíjemelés várható

Vágólapra másolva!
Nyugdíjas-fogyasztóikosár összeállításával bízta meg a Miniszterelnöki Hivatal a Központi Statisztikai Hivatalt - írja csütörtöki számában a Napi Gazdaság. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy 2002-től az erre a korcsoportra vonatkozó inflációs komponens figyelembe vételével állapítják meg a nyugdíjakat.
Vágólapra másolva!

A kormányfő szerdai bejelentése szerint 2002 január elsejétől a nyugdíjemelés mértékét 50 százalékban a várható infláció határozza meg. Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke a nyugdíjas-fogyasztóikosár részleteiről a Napi Gazdaságnak nem számolt be, de azt tudható, hogy az inaktív népesség által vásárolt termékek az elmúlt időszakban - az 1999-es év kivételével - az átlagosnál jobban drágultak.

Ennek az az oka, hogy például a nyugdíjasok fogyasztásában nagyobb súllyal szerepelnek azok a termékek - így az élelmiszerek is -, amelyek az elmúlt években az átlagosnál jobban drágultak.

A lap szerint amennyiben a kabinet a piaci, 6,5-7 százalékos prognózisához igazítja saját, 2002-es előrejelzését, akkor az új számítási mód alapján 1 százalékkal növelnie kellene a nyugdíjemelés tervezett mértékét.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: