Aggódnak a Gazprom kisrészvényesei a bevételek ellenőrizhetősége miatt

Vágólapra másolva!
A Gazprom orosz gázipari nagyvállalat a korábbi 51 százalékról 25,5 százalékra csökkentette részesedését a magyar Általános Értékforgalmi Bankban. A cég kisrészvényesei ezért komolyan aggódnak amiatt, hogy így a Gazprom magyarországi bevételei egy olyan bankon futnak keresztül, amely nincs a vállalat ellenőrzése alatt.
Vágólapra másolva!

A Gazprom kisrészvényesei aggódnak, hogy nem tudják majd ellenőrizni a vállalat magyarországi exportjából származó bevételeket, miután az orosz gázipari óriás 51-ről 25,5 százalékra csökkentette részesedését a magyar Általános Értékforgalmi Bankban (ÁÉB) - írta pénteki számában a Kommerszant Daily orosz gazdasági napilap.

A orosz lap emlékeztet arra, hogy az ÁÉB 17 százalékos részvénycsomagját 50-50 százalékos arányban Mihail Rahimkulov, a bank elnöke - aki egyben a Milford Holdings vezérigazgatója is -, illetve Petre Gábor magyar befektető vehette meg. Sebők Emilia, az ÁÉB sajtófőnöke megerősítette a tranzakció hírét, közölve a Kommerszant Dailyvel, hogy arra még tavaly került sor, de az ügylet céljairól és pontos időpontjáról nem tárt fel további részleteket.

A tekintélyes orosz gazdasági napilap szerint az üzlet komolyan nyugtalanítja a kisrészvényeseket, mivel a magyarországi exportbevételek olyan bankon futnak keresztül, amely már nincs a gázipari mamutcég többségi ellenőrzése alatt, és megnőttek a Gazprom magyarországi üzleti kockázatai.

Nyugtalanítja a kisrészvényeseket az is, hogy a részvényeladás időpontjáról nincsenek információk, pedig a Gazprom tavaly októberben előzetes igazgatótanácsi jóváhagyáshoz kötött minden tulajdonrész-tranzakciót, így nem tudni, megsértette-e a vállalatvezetés az októberi igazgatótanácsi döntést - írta a Kommerszant Daily.

(MTI)

Ajánlat:

Gazprom