Csütörtökön kezdődik a magyar állam pere a Postabank könyvvizsgáló cégei ellen

Csütörtökön a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiumán várhatóan zárt ajtók mögött kezdődik meg az a 100 milliárd forintos nagyságrendű kártérítési per, melyet a magyar állam indított a Postabank 1994-1998 közötti három könyvvizsgáló cége ellen.

A Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezető korábban elmondta: az állam szerint a Deloitte and Touche Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft., az Arthur Andersen Adó- és Vezetési Tanácsadó Kft., valamint a Prudentia Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. tevékenységével hozzájárult ahhoz, hogy a Postabank gazdasági helyzetét nem a valóságnak megfelelően ismerhették meg a befektetők és az üzleti világ.

A könyvvizsgáló cégek problémamentesnek minősítették a pénzintézet gazdasági helyzetét és szabályosnak, valósághűnek a menedzsment által készített éves beszámolókat.

Az alperes könyvvizsgáló cégek auditált postabanki mérlegei alapján kerül sor az 1997-es illetve 1998-as tőkeemelésekre, majd a bank konszolidációjára, amelyek összességében mintegy 170 milliárd forintba kerültek.

A három alperes könyvvizsgáló cég képviselői korábbi sajtónyilatkozataikban alaptalannak tartották a felperesi követeléseket. Az Arthur Andersen kft. ügyvezető igazgatója korábban úgy nyilatkozott: esetükben csak félreértésről lehet szó, hiszen a cég már 1996-ban, a bankfelügyelet megbízásából a Postabankban elvégzett helyszíni vizsgálat után jelezte, hogy a pénzintézet tőkebevonás nélkül nem képes a további működésre. "Az Arthur Andersen Postabanknál végzett vizsgálatának eredményét nem hozták nyilvánosságra, arról a részvényesek is csak kivonatos tájékoztatást kaptak" - közölte akkor a cég egyik vezetője.

A felperesek között a magyar állam mint legnagyobb tulajdonos mellett ott van még az ÁPV Rt., a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Villamos Művek Rt., a Magyar Posta és a Szerencsejáték Rt.

A perben többek között azt kell vizsgálnia a bíróságnak, hogy az alperes könyvvizsgáló cégek tevékenységüket kellő színvonalon és a szakmai szabályoknak megfelelően végezték-e.

A kereset részletes ismertetésétől a felek eddig elzárkóztak.

(MTI)

Ajánlat:

Postabank