A KPN még nem talált vevőt kelet-európai érdekeltségeire

Vágólapra másolva!
A holland KPN NV távközlési vállalatnak egyelőre nem sikerült túladnia cseh és magyar távközlési vállalatokban lévő részesedésein - áll a Wall Street Journal Europe szerdai számában. Elemzők szerint az egykori hollandiai monopolvállalatnak a várt 5 milliárd eurónál jóval kevesebb bevétellel kell majd beérnie.
Vágólapra másolva!

A KPN-nél márciusban még úgy nyilatkoztak: 5 milliárd euróra számítanak a fő profilba nem vágó érdekeltségek eladásából, a bevételt pedig a cég 21,9 milliárd eurós adósságának csökkentésére fordítják. Elemzők szerint nem túl jók a kilátások arra, hogy a vállalat az 5 milliárd eurónak legalább az egyharmadát felhajtja Kelet-Európában, értékesítve a Cesky Telecom-részesedést, továbbá a Pannon GSM-ben lévő - 600 millió euróra becsült - 44,7 százalékát, valamint a PanTel Rt-ben lévő 75,2 százalékos részesedését.

Elemzők értesülései szerint a KPN több partnerrel is tárgyal a Pannon GSM-ben lévő rész eladásáról, a PanTel-részre viszont kevés a jelentkező.

Csehországban az egyetlen vevő a kormány, márpedig a kormány soha nem rokonszenvezett a KPN-nel - nyilatkozta az amszterdami SNS Securities értékforgalmazó egyik szakértője az újságnak.

Az elemzők szerint a KPN 500-700 millió eurót remélhet a Cesky Telecom-részért, és jó esetben 900 millió eurót a magyar érdekeltségekért, amely viszonylag alacsony ár a távközlési szektorban uralkodó rossz hangulatnak köszönhető.

A KPN szóvivője azt mondta, hogy a KPN csak akkor válik meg kelet-európai részesdéseitől, ha azokat elfogadható áron tudja eladni. A Cesky Telecomban lévő rész eladását késlelteti a cseh kormányváltozás is - tette hozzá. A KPN bízik a PanTel- részesedés eladásában, mert továbbra is úgy véli, hogy az adatszolgáltatás a jövő nagy üzlete.

(MTI)

Ajánlat:

KPN NV