Vágólapra másolva!
A különböző termékek csomagolóanyagainak újrahasznosítását garantáló Zöld pont védjegy bevezetésére mostantól már Magyarországon is lehetőség van, azonban használata a környezetvédelmi tárcánál készülő csomagolási rendelet tartalmától függ. A Zöld pont jelzés kiadásáért az Öko-Pannon Kht felelős.
Vágólapra másolva!

A világon leggyakrabban használt védjegyről Gönci Beáta, a Kht. ügyvezetője csütörtökön elmondta: a termékeiken Zöld pont jelzést használó cégeknek vállalniuk kell, hogy a csomagolás tömegétől és méretétől függően licencdíjat fizetnek az Öko-Pannon Kht.-nek a visszagyűjtés és az újrahasznosítás megszervezéséért.

Ez a visszagyűjtési rendszer lehetővé tenné, hogy a hulladékgazdálkodási törvényben előírt 50 százalékos visszagyűjtési arány 2005-ig megvalósuljon, e nélkül fennmaradna a jelenlegi 30 százalékos arány - hangsúlyozta Gönci Beáta. Hozzátette: a jelenlegi visszagyűjtési hányad az ipari csomagolóanyagokra vonatkozik, a lakosságira nem. A licencdíjas rendszerben a szelektív lakossági hulladékgyűjtést is megszerveznék, amely 20 százalékkal emelné a begyűjtési arányt.

A licendíjak mértéke ugyan nem róna kevesebb anyagi terhet a vállalkozásokra, ám a jelenlegi visszagyűjtési arány majdnem dupláját eredményezné.

Gönci Beáta beszámolt arról, hogy a brüsszeli Pro Europe által bevezetett Zöld pont védjegy 12 európai ország 60 ezer gyártójának 460 milliárd csomagolásán van feltüntetve.

(Üzleti Negyed)