<P>Egyre több autógyár épülhet Magyarországon</P>

Vágólapra másolva!
A Magyarországon működő nagy autógyárak mindegyike - így az Opel, a Suziki és az Audi - a termelés bővítését, illetve új részlegek telepítését tervezi a közeljövőben. A BMW és a DaimlerChrysler pedig új gyárak építéséről határozott, s hazánk jó eséllyel pályázik a készülő beruházásokra. A bajor autógyártó a 3-as modellek gyártását hozhatja Magyarországra, a DaimlerChrysler pedig a Smart kisautók motorjait építené egy eddig ismeretlen magyar városban.
Vágólapra másolva!

Az Audi AG mellett több Magyarországon működő autógyár is bővíteni kívánja kapacitását és jó esély van arra, hogy újabb Audi-, BMW-, és Daimler Chrysler autó-, illetve motorgyár épül hazánkban - írja pénteki számában a Népszabadság.

Mint arról az Üzleti Negyed csütörtökön beszámolt, az Audi Hungária megkezdte az A3-as modellek sorozatgyártását a vállalat győri üzemében. A német anyavállalat 2005-ig mintegy 17 milliárd márkát fektet be különböző országokban, s a bővítésre jó esélye van a győri gyárnak is.

A szentgotthárdi Opel, a General Motors-Fiat vegyesvállalata is bővíteni kívánja kapacitását, a cég szeptemberben kezdi meg a kisméretű és takarékos automata sebességváltók gyártását, amelyeket az amerikai Saturn, az angol Vauxhall és a német Opel modellekbe építenek majd. A GM-Fiat részvénycsere utá a Magyarországon készülő motorok és sebességváltók az Alfa Romeo, a Lancia és a Fiat modellekbe is bekerülhetnek.

A BMW is új gyár építését tervezi, mert a jelenleg fejlesztés alatt álló kisautójának gyártását a már működő regensburgi üzemben folytatja, míg az ott készülő 3-as modelleket pedig már az új üzemben szeretné összeszerelni. A bajor cég által kiválasztott 12 helyszín közül tíz németországi, egy-egy pedig cseh, illetve magyar város. Az épülő üzemben 2004-től a tervek szerint évi 180-200 ezer autót gyártana a BMW.

A DaimlerChrysler a kétszemélyes Smart gépkocsi motorjainak gyártására keres alkalmas helyszínt. Már korábban eldőlt, hogy a beruházás helyszíneként egy keletnémet és egy magyar város jöhet szóba.

A Magyar Suzuki Rt. is bővíti kapacitását, mivel az idén 87 ezer, jövőre pedig 100 ezer Swift és Wagon R+ gépkocsi legyártását tervezi az esztergomi üzemben.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: