<P>A felügyelet a pénztári törvények módosításán dolgozik</P>

Vágólapra másolva!
A pénztári piac koncentrációjához igazodva a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete másodszor fogalmazott meg ajánlásokat a felügyelt szervezetek számára. Szász Károly, a felügyelet vezetője hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a Pénzügyminisztériummal közösen felállítottak egy munkabizottságot, amely a pénztári törvények módosítására dolgoz ki javaslatot. A javaslat célja az, hogy növekedjen a magánnyugdíj-pénztárak hatékonysága.
Vágólapra másolva!

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöke elmondta: tavaly 22 pénztári szervezet alakult át jórészt beolvadással és nyolc szűnt meg végelszámolással. Hozzátette: az idén már 12 pénztár átalakulása, illetve további négy végelszámolása indult meg.

Az átalakulásokkal összefüggésben a pénztártagok érdekének védelmében fogalmazta meg ajánlásait a felügyelet, ezek betartása azonban nem kötelező, csupán útmutatást ad a problémák elkerülése érdekében - hangsúlyozta az elnök.

Az önkéntes pénztárak és magánnyugdíj-pénztárak számára az ajánlások ismertetik azokat a minimális formai és tartalmi elemeket, amelyeket a szervezeteknek a beolvadás, összeolvadás, vagy egyesülés, esetleg szétválás esetén követniük kell.

Külön ajánlás foglalkozik az önkéntes és a magánnyugdíj-pénztáraknál lévő, be nem azonosított, függő tételek rendezésével. Ezek a tételek Szász Károly szerint általában a pénztárak saját hibájából adódnak, vagy annak eredményei, hogy a munkáltatótól nem kapnak teljes körű tájékoztatást. A függő tételek, azaz az azonosítatlan tagdíjak aránya a kisebb szervezeteknél 1-2 százalékosra tehető, míg a nagyobbaknál elérheti a 4-5 százalékot is.

A függő tételek, a folyószámla-rendezés és a túlfizetések kezelése nagy adminisztrációs terhet ró a pénztárakra, ezért a felügyelet ajánlásában olyan gyakorlatot mutat be, ahol a függő tételek rendezése gyorsan és szakszerűen megtörténhet.

Szász Károly elmondta, hogy januártól a biztosítóknak már nem kell előzetesen a felügyeletnél engedélyeztetniük új termékeiket. Az általános szerződési feltételek előzetes felügyeleti kontrolljának megszűnése miatt tartott fontosnak a felügyelet a biztosítottak érdekében megfogalmazni azt az ajánlást, amely több pontban is hasznos iránymutatást ad a biztosító szervezetek számára.

Egy következő PSZÁF-ajánlás a viszontbiztosítások kezeléséről szól, amely a felügyelet szerint elsősorban a kisebb biztosítók érdeklődésére tarthat számot.

Első alkalommal a felügyelet tavaly decemberben fogalmazott meg tíz, nem kötelező jellegű ajánlást a hatáskörébe tartozó intézmények számára. Ezek alkalmazásáról a PSZÁF-nak még nincs információja, úgy vélik, hogy legalább egy év szükséges az ajánlatok gyakorlati átültetéséhez. A javaslatokat a piac pozitívan fogadta, és az azóta felvetődött problémás kérdésekben további ajánlásokat igényeltek a felügyelettől - hangzott el a tájékoztatón.

Szász Károly elmondta azt is, hogy a Pénzügyminisztériummal közösen állítottak fel egy munkabizottságot, amely a pénztári törvények módosítására dolgoz ki javaslatot várhatóan a második félévben. A javaslat célja, hogy növekedjen a magánnyugdíj-pénztárak hatékonysága - mondta Szász Károly, hozzáfűzve, hogy az állami és magánnyugdíj-pénztári rendszer egymás kiegészítői és nem versenytársai.

Úgy vélte: az állami nyugdíjrendszer hatékonyságának növelése kedvező hatással lesz a magánnyugdíj-pénztárakra is.

A törvénymódosítási javaslatban a felügyelet tervei szerint szabályozzák majd a pénztári vezető tisztségek elnyerhetőségét is, oly módon, hogy az a vezető, aki korábban súlyos vétséget követett el, ne lehessen egy másik pénztár vezetője. Ezzel összefüggésben várhatóan meghatározott szakképesítéshez is kötnék a pénztári vezetői tisztség betöltését.

(MTI)