Nem fizet kötelező biztosítást az autósok tíz százaléka?

Vágólapra másolva!
Nem várt eredményt hozott a belügyi tárca gépjármű-nyilvántartásának és a biztosítótársaságok kötelező felelősségbiztosítási szerződés- állományának összehasonlítása. Az adatok összevetése során ugyanis az derült ki, hogy a járműtulajdonosok 10-12 százaléka, vagyis 300-360 ezer autós nem fizeti a kötelező biztosítást. Mivel a végeredmény feltehetően pontatlan, a szakminisztérium csak egy újabb vizsgálat után, előreláthatólag augusztusban küldi majd ki a jegyzői hivataloknak a "renitensek" listáját. A megismételt ellenőrzés során a várakozások szerint 50 százalékkal kevesebb autós akad majd fenn a rostán.
Vágólapra másolva!

Előreláthatólag az év második felére épül ki teljes egészében az a számítógépes rendszer, amelyet a Belügyminisztérium (BM) a biztosítótársaságokkal közösen hoz létre a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást nem fizető autósok kiszűrésére - tudta meg a Népszava Urbán Györgytől, a BM központi adatfeldolgozó, nyilvántartó és választási hivatalának vezetőjétől.

A hivatalvezető elmondta: május elején befejeződött az első "szűrővizsgálat". A március végi adatok alapján végrehajtott "próbaüzem" során a BM munkatársai összehasonlították a biztosító- társaságok szerződésállományát a szaktárca gépjármű-nyilvántartásával. Az adatbázisok összevetése azonban meglepő eredményt hozott, ugyanis kiderült, hogy a nyilvántartások szerint az autósok 10-12 százaléka nem fizet kötelező felelősségbiztosítást. Azaz a mintegy hárommillió gépjármű-tulajdonos közül 300-360 ezer tulaj "renitensnek" minősült.

Urbán György úgy látja: az első vizsgálat alkalmával kapott eredmény pontatlan. Ezért a minisztérium július elején - a június végi adatokat felhasználva - ismét elvégzi az adatállományok összehasonlítását, s csak ezt követően - a májusi eredményeket összevetve az újonnan kapott névsorral - állítja majd össze a nem fizető autósok listáját, amelyet előreláthatólag augusztus elején juttat majd el a jegyzői hivatalokba. Így gépkocsi-tulajdonosok leghamarabb augusztus közepén kaphatnak majd értesítést arról, hogy az adatbázisok szerint nincs kötelező biztosításuk.

A hivatalvezető várakozásai szerint a megismételt ellenőrzés során a mostaninál mintegy 50 százalékkal kevesebb autós akad majd fenn a rostán. Vagyis a tulajdonosok öt-hat százalékáról derül majd ki, hogy nem fizeti a "kötelezőt". Urbán György úgy véli: ez az arány már közelebb áll majd a valósághoz. A szakember hozzátette: a későbbiekben a BM minden negyedévben elvégzi az ellenőrzést.

A számítógépes rendszer felállítása eddig mintegy 1,2 milliárd forintba került. Ebből 480 millió forintot a biztosítótársaságok álltak, ez az összeg a "kötelező" ágazatból származó bevételük nyolc ezrelékét tette ki. A költségek fennmaradó részét saját forrásaiból biztosította a minisztérium. Idén a biztosítótársaságok bevételeik öt ezrelékét fordítják majd a hálózat fenntartására, s ez 300 millió forint kiadást jelet majd számukra.

Mint azt korábban a Népszava megírta: az autótulajdonosoknak - ha megkapják a felszólítást - az értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül kell majd bizonyítaniuk a területileg illetékes jegyző előtt, hogy befizették a biztosítási díjat. Ha ezt nem teszik, a jegyző a bizonyítási határidő lejárta után 15 napon belül kivonhatja járművüket a forgalomból.

Illés József

(Népszava)