<P>Csökkenhet az élelmiszer-üzletláncok száma</P>

Vágólapra másolva!
A jelenlegi húszról néhány éven belül hatra csökkenhet a Magyarországon működő nagy élelmiszeripari üzletláncok száma, és paci részesedésük akár elérheti a 80 százalékot is - hangzott el a Progresszív Kerekasztal elnevezésű tanácskozáson. A kereskedők a fizetőképes kereslet növekedése helyett a társadalmi különbségek elmélyülésére számítanak.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi 20 nagy élelmiszeripari lánc száma a globalizáció és a koncentráció következtében néhány éven belül 6-ra csökkenhet - hangzott el a Progresszív Magazin élelmiszer-kereskedelmi szaklap tihanyi rendezvényén, amelyen mintegy 300 kereskedelmi cég vezetője vett részt.

A cégvezetők ugyanakkor úgy látják, hogy a multinacionális cégek, a szuper- és hipermarketek befolyása folyamatosan nő, és az uniós csatlakozásig akár megduplázhatják a tavalyi 30-40 százalékos piaci részesedésüket.

A tanácskozás résztvevői szerint az elkövetkezendő években csupán remény a fizetőképes kereslet növekedése; a kereskedők inkább a társadalom fokozódó polarizálódására számítanak. Véleményük szerint a szegényebbek részére olcsó diszkontokat, a gazdagok számára pedig elit szakboltokat kell kialakítani.

A tanácskozáson elhangzott: a multinacionális cégek árnyékában egyre több, mostanra mintegy 25 000 kiskereskedelmi üzlet él. A kis boltok az árversenyt nem bírják, így hosszú távon csak akkor tudnak vonzóak maradni a vásárlók számára, ha emelik szolgáltatásaik színvonalát és erősítik a személyes kapcsolatokat.

(MTI)