Szigorúan ellenőrzik a számítógépek behozatalát

Vágólapra másolva!
Néhány nap óta különös szigorral vizsgálják a határon a számítógép-kereskedelmet. Mától a fokozott szigort kiterjesztették azokra az informatikai és egyéb eszközökre is, amelyek alkalmasak lehetnek a bankkártyák hamisítására. Becslések szerint a komputer-feketepiacon évente ötmilliárd forint értékű hamisított, illetve csempészett áru cserél gazdát - írta a Világgazdaság pénteki számában.
Vágólapra másolva!

A napokban megszigorították a számítógép-kereskedelemmel kapcsolatos ellenőrzéseket a határokon. Mint Arnold Mihály országos vámparancsnok a Világgazdaságnak elmondta: erre azért volt szükség, mert egyre nagyobb méreteket ölt a komputerek, illetve ezek alkatrészeinek illegális behozatala. Több mint öt év óta állnak rendelkezésre megfigyelési adatok, ez idő alatt duplájára nőtt a kiszűrt esetek száma, ám ez feltehetően még az ötödét sem éri el a tényleges csempészforgalomnak.

Egyes becslések arra utalnak, hogy a magyarországi feketepiac mérete 15-18 millió dollár, azaz 4,5-5,5 milliárd forint. Ugyanakkor folyamatosan nő a legális forgalom is, a számítógépek és alkatrészeik behozatala ma már évi 200 milliárd forintra tehető. Jelenleg negyven büntetőügy van folyamatban, mindegyik esetében 100 milliós értékről van szó.

Jellemző, hogy az apróbb darabokat rejtve hozzák be, hiszen ezek nagy része zsebben is elfér. Emellett azonban megszaporodtak a reexportkísérletek, az alulszámlázások, továbbá nőtt a főleg a Távol-Keletről származó hamis márkajelzésű termékek kereskedelme. A jövőben a gépjárművekhez hasonlóan a számítógépeket is speciális szakosított vámhivatalban kezelik majd, ahol rendelkezésre áll a megfelelően felkészült munkaerő. Felvették a kapcsolatot az informatikai vállalkozásokkal - melyek érdekeit igencsak súlyosan sértik a feketepiac szereplői -, hogy segítséget nyújtsanak a pénzügyőrök kiképzésében.

(Üzleti Negyed)