Nőtt a régiók közötti különbség

Vágólapra másolva!
A tavalyelőtti évben Magyarországon tovább nőtt az egyes régiók közötti különbség. A leggyorsabb növekedést a két legfejlettebb területen, Közép-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon regisztrálták. A két legelmaradottab régió változatlanul Észak-Magyarország, illetve az Észak-Alföld. A KSH adatai szerint Magyarországon az egy főre jutó GDP az uniós átlag 50,3 százaléka. 
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatok szerint hazánkban 1999-ben tovább nőtt a különböző régiók közötti fejlettségbeli különbség. Írja hétfői számában a Világgazdaság.

A növekedés elsősorban az ország két legfejlettebb területén - Közép-Magyarországon, és a Nyugat-Dunántúlon - volt szembetűnő. A bruttó nemzeti termék 42,8 százalékát az előbbi régió - Budapest és Pest-megye - állította elő, 29,1 százalékát a Dunántúl, míg 28,1 százalékát a kelet-magyarországi területek. A hazai GDP előállításában így egy százalékponttal nőtt a központi régió részesedése a keleti régió rovására.

A régiók közti különbséget jól mutatja, hogy az egy főre jutó GDP-értékek tekintetében a legfejlettebb Közép-Magyarország 2,36-szorosát állítja elő, mint a legfejletlenebb észak-magyarországi területek.

Az egy főre jutó GDP alapján összeállított megyék szerinti rangsorban négy év után elkerült az utolsó helyről Nógrád-megye, helyét Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vette át. Érdekesség, hogy Fejér-megyét Győr-Moson-Sopron és Vas megye is megelőzi ebben a rangsorban.

A KSH adatai szerint Magyarországon az egy főre jutó bruttó nemzeti termék, vásárlóerő-paritáson számolva az uniós átlag 50,3 százalékának felel meg.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Központi Statisztikai Hivatal