Az amerikai bankok is benne vannak a pénzmosásban

Vágólapra másolva!
Az új amerikai kormányzat nem tűnik a pénzmosás elleni küzdelem olyan élharcosának, mint az elődje. Ettől fellélegezhetnek egyes csendes-óceáni szigetecskék bankárai, az OECD berkein belül azonban növekszik az aggodalom - írta kedden az AFP hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi szervezetek és az amerikai pénzügyi hatóságok korábban ujjal mutogattak a Cook-szigetekre, a Marshall-szigetekre, Naurura és Niuéra, mint olyan területen kívüli bankközpontokra, ahol az orosz maffia és a dél-amerikai kábítószerbandák mossák tisztára pénzüket. Ezért ezek a szigetek is fölkerültek az OECD azon 15 országot tartalmazó listájára, amelynek helyezettjeit szankciókkal fenyegetik, amennyiben július 31-ig nem reformálják meg bankrendszerüket.

A csendes-óceáni szigetek lakói felháborodtak. A Cook-szigetek miniszterelnöke, Terepai Maoata nemrég így nyilatkozott: - Mi bezzeg könnyű préda vagyunk. De miért nem halászik az OECD olyan nagy pénzmosókra, mint Svájc vagy Hongkong?

Az amerikai kormány azonban legújabban jelezte, hogy nem ért egyet az OECD irányvonalával. Paul O'Neill amerikai pénzügyminiszter óva intette a nemzetközi szervezetet a kisállamok belügyeibe való beavatkozástól, és e belügyek között említette a pénzügyi rendszer szabályozását, igazgatását is.

Az amerikai álláspont legalábbis látszólagos változása meglepetést keltett, de nem túl nagyot: legfrissebb információk szerint ugyanis a kérdéses csendes-óceáni bankok amerikai bankok titkos leányvállalatai, amelyek a korábban feltételezettnél is mélyebben benne vannak a pénzmosásban - írta az AFP hírügynökség.

(MTI)