<P>Nagyobb hangsúly a vagyonosodás vizsgálatán</P>

Vágólapra másolva!
Az elkövetkező két és fél esztendőben nem várható markáns adócsökkentés - derül ki a kormány középtávú gazdaságpolitikai programjából. Az EU-csatlakozás jegyében megszűnik viszont a gyógyszerek, tankönyvek nulla százalékos áfája, ami áremelkedéssel jár majd együtt. A személyi jövedelemadóban a családi kedvezmény további növelésére számíthatnak a családosok, más markáns változást nem ígér a kormány.
Vágólapra másolva!

Nem várható markáns változás az adópolitikában 2004-ig - szögezi le a kormány a középtávú gazdaságpolitikai programjában. Jövőre 2 százalékkal csökken a munkáltatók által fizetendő társadalombiztosítási járulék a már elfogadott törvénynek megfelelően, ám ezen túl nem várható adócsökkentés.

Az EU Bizottsághoz is eljuttatott program szerint, az EU-csatlakozáshoz kapcsolódóan a legtöbb változás az általános forgalmi adónál várható. A csatlakozással megszűnik a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, valamint a tankönyvek nulla százalékos áfakulcsa, mivel az uniós szabályok szerint a legalsó kulcs nem lehet alacsonyabb 5 százaléknál. A tárgyalásokon átmeneti mentességet kértünk a távfűtés, a tüzelőanyagok, valamint az éttermi szolgáltatások kedvezményes kulcsú adózására. A program meg sem említi az alsó, jelenleg 12 százalékos, illetve a felső 25 százalékos kulcs közelítését, annak ellenére, hogy ezt a célt a pénzügyi tárca többször is megfogalmazta. A közelmúltban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tett javaslatot a felső áfakulcs mérséklésére, ezt, mint elvi lehetőségét nem utasította el sem a minisztérium, sem első számú vezetője. A lakosságot másik legközelebbről érintő adóban, a személyi jövedelemadózásban már nem várható komoly változás, egyedül a családok szja-kedvezményének szélesítésére vállalt kötelezettséget a kabinet.

A jövedéki szabályozás nagymértékben harmonizál az uniós elvárásokkal, egyedül az alkohol-, illetve a dohánytermékeknél folytatódik az eddig is intenzív - az átlagos infláció feletti - adóemelés. A kormány szándékai szerint bővülne az önkormányzatok adókivetési joga, bár a konkrétumokkal meglehetősen szűken bánik az anyag. A kormány továbbra is napirenden tartaná - a parlamentben egyszer már elvérzett - az iparűzési adó kötelező kivetését elrendelő javaslatot. A bevételek vagy annak egy része "közös kalapba" kerülne, s azt differenciáltan osztanák fel az önkormányzatok között, vagyis ezen adónem központosított helyi adóként működne.

Az adóigazgatás területén is változások készülnek, ám ezen intézkedés némelyikéből az adózók közvetlenül kevesebbet érzékel. Ez alól az egyik kivétel az elektronikus adóbevallás bevezetése lesz. Az adóhivatalt a következő években felkészítik az uniós adók beszedésére. A pénzügyi irányelvek szerint az eddiginél nagyobb súlyt helyez a hivatal vagyonosodási vizsgálatokra, ezért továbbra is növelik az adónyomozók támogatását.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

APEH