<P>Viszik a tőkét Magyarországról?</P>

Vágólapra másolva!
A Morgan Stanley a világ befektetésialap-kezelői által leginkább követett MSCI indexében közkézhányad alapúvá változtatta az eddigi kapitalizáció arányú súlyozását. Ennek következtében Magyarország jelentősége is csökkent, ami ha látványos tőkekivonást nem is eredményez, egyes papírok árfolyamára nézve mindenképpen kellemetlen hatást gyakorolhat.
Vágólapra másolva!

A Morgan Stanley Capital International (MSCI) nemzetközi tőkepiaci indexkészítő a hétvégén a várakozásoknak megfelelően átalakította világszintű részvényindexeit. Németország, Franciaország és Olaszország volt az újrasúlyozás fő vesztese, és mivel - ráadásul - japán súlyát még kevésbé csökkentették a vártnál, az euró menthetetlenül a mélybe szédült.

Nem járt jól a változásokkal Magyarország sem, az ország súlya 0,02 százalékponttal 0,03 százalékra csökkent (Lengyelország - 0,04 százalék, Csehország - 0,01 százalék).

Szektoronként nézve a távközlés és az autóipar tekinthető egy százalék körüli csökkenésével a legnagyobb vesztesnek. Viszonylag jól jártak a technológiai, energia- és gyógyszerpapírok.

A hazai részvények közül alighanem a MATÁV jár a legrosszabbul, a távközlési papírt "sújtja" az üzletág térvesztése és a meghatározó tulajdonos Deutsche Telekom miatti alacsony közkézhányad. Ebből a szempontból kedvező az OTP helyzete, hiszen lényegében a bank papírjainak 100 százaléka tőzsdei befektetők tulajdonában van. A magas közkézhányad jó a Richternek is, míg az Egis és a BorsodChem esetében felemás a kép. A TVK-nál pedig nemigen lehet már közkézhányadról beszélni, gyakorlatilag két érdekcsoport osztozik a vegyipari társaságon. Szakemberek szerint valamelyest gyengülhet a Mol helyzete is a döntést követően.

Esik az euró

Az euró több mint félszázalékos veszteségét a dollárhoz képest a jen negyed százalékos erősödése kísérte, ugyancsak a dollárral szemben. Előzőleg a tokiói értéktőzsde is jól teljesített. Az angol font közben öthavi csúcsra emelkedett az euróhoz képest - hétfőn kora délután az euró 0,6092 font volt, 0,0025 fonttal olcsóbb a pénteki későinél -, miután az MSCI 10,4 százalékra növelte Nagy-Britannia súlyát a világszintű részvényindexben 9,3 százalékról. A piac számított egyes euróövezeti országok leértékelésére, de a japán értékelés még "rádobott egy lapáttal" az eurót nyomasztó terhekre hétfőn. Ugyancsak ártott az eurónak, hogy a piac semmi jót nem vár az Ifo kedden kiadandó német hangulatjelentésétől. A forint helyzete az euróhoz képest zárásra a sávon belül 22 bázisponttal gyengült péntekhez képest. A forint az intervenciós sávközéptől számítva 5,32 százalékra süllyedt, így nap végén 258,50/70 forintot adtak az európai valutáért.

Máté T. Gyula

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Morgan Stanley