<P>A növekvő bérek elől egyre több ruházati cég menekül keletre</P>

Vágólapra másolva!
A textilipar jelentősen, 23 százalékkal növelte termelését az előző évben, míg a ruházati ipar 4,9 százaléknyi növekedést produkált. Az export is jelentős mértékben, 13, illetve 17 százalékkal haladta meg az 1999-es szintet. A jövőben - a minimálbér további növekedésével - nagyobb arányú saját fejlesztésű terméknek kell a piacra kerülnie, és várhatóan csökkenni fog a bérmunka aránya. Az utóbbi időben több ruházati cég is Erdélyben vagy a Távol-Keleten keresett vagy keres új gyártási helyszínt a növekvő bérterhek miatt.
Vágólapra másolva!

A textilipar a magyar gazdaság egészével együtt fejlődik, bár a minimálbér idei emelése érzékenyen érinti az ágazat vállalatait - hangoztatta Máthé Csabáné, a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület főtitkára szerdán, a közhasznú szervezet szakmai vitafórumát megelőző sajtótájékoztatón Budapesten.

Tavaly a textilipar 23 százalékkal, a ruházati ipar 4,9 százalékkal növelte termelését az előző évi szinthez képest. A textilipar exportja 13 százalékkal, a ruhaipar kivitele 17 százalékkal emelkedett. Tavaly az ágazatban 17-18 milliárd forintos beruházást hajtottak végre a vállalatok. Az ágazatban 105 ezren dolgoznak, egyharmadukat a textiliparban, kétharmadukat a ruházati iparban foglalkoztatják.

A főtitkár kiemelte, hogy a magyar textilipari ágazat termelékenysége elmarad az Európai Unió átlagától. Véleménye szerint a textilipari ágazat csak akkor tud sikeresen csatlakozni az Európai Unióhoz, ha folyamatosan növeli termelékenységét.

A textilipari ágazat jövőjéről szólva a főtitkár asszony úgy vélekedett, hogy azok a vállalatok lesznek sikeresek, amelyek több hozzáadott értéket képviselő terméket állítanak elő, ehhez azonban magasabb szaktudás is szükséges.

Az egyesület reméli, hogy a magyar textilipar a gazdaságon belül önálló, jelentős területként tud megmaradni egy nagyobb átalakulás után. Véleménye szerint - és ezt kutatói megállapítások is alátámasztják - nagyobb arányú saját fejlesztésű termékek gyártásával kell megjelenni a piacon és mérséklődni fog a bérmunka aránya. A fejlődés lehetőségét jelzi, hogy még vannak tartalékok a magyar piacon is, hiszen az egy főre jutó ruházati fogyasztás az Európai Unióban 778-316 euró között van személyenként, ugyanez a mutató Magyarországon - hivatalosan - 83 euró.

(MTI)