Rekordösszeget költöttek a külföldiek tavaly Magyarországon Visa-kártyájukkal

A külföldről érkező turisták tavaly rekordösszeget, 193,5 millió dollárt, vagyis 58 milliárd forintot költöttek Visa-kártyájukkal Magyarországon. A külföldi Visakártya-birtokosok által Magyarországon elköltött összeg 10 százalékkal volt magasabb az előző évinél.

A Visa International összegzése szerint a külföldre utazó magyar turisták ezzel párhuzamosan tavaly 87 millió dollár értékben vásároltak Visa plasztikkártyáikkal, ami 7 százalékkal haladja meg az előző évi értéket.

A nemzetközi kártyatársaság felmérése alapján a külföldi turisták Magyarországon főleg áruházakban, szállodákban és éttermekben vásároltak a plasztik fizetőeszközökkel, csaknem 121 millió dollár értékben. A kártyás tranzakciók átlagos értéke 86 dollár volt. A bankfiókokban, illetve bankjegykiadó automatáknál felvett készpénz összege meghaladta a 73 millió dollárt.

A nemzetközi kártyatársaság felmérése szerint a külföldi Visa plasztikkártya tulajdonosok előszeretettel választották úticéljuknak a fővárost, illetve a gyógyturizmus vidéki központjait, emellett elsősorban a Balatont és Nyugat-Magyarországot keresték fel.

A külföldiek vásárlásaiból befolyt összeg 73 százalékát Európa különböző országaiból érkezett turisták költötték el. A britek és a németek után a franciák és az osztrákok vásároltak legtöbbet Visa-kártyájukkal.

Magyarország ugyanakkor más kontinensek lakói szemében is vonzó célpont. Az Egyesült Államok és Kanada polgárai például nagyobb értékben vásároltak Visa-kártyájukkal, mint az összes többi nem európai országból érkező turista együttvéve.

A közép-európai régió államaiból Magyarországra utazók költekezése alapján a lengyelek és a csehek állnak az élen.

Az európai turisták közül az osztrákok és a németek leggyakrabban áruházakban fizettek plasztikkártyájukkal, az európai utazók közül a norvégek kivételt képeztek, akik a közvetlen kártyás fizetéssel szemben a készpénz-felvételt részesítették előnyben.

"Magyarországon jelenleg több mint 18.860 kereskedő és mintegy 2.380 bankjegykiadó automatából álló ATM-hálózat fogadja el a Visa-kártyákat" - mondta Radu P. Obreja, a Visa International Közép-Kelet-Európáért és Közel-Keletért felelős elnökhelyettese.

Az elmúlt évben a magyar Visa-kártyabirtokosok 87 millió dolláros kártyaforgalmat bonyolítottak le külföldön, ami az 1999-es 81 millió dolláros forgalmat mintegy 7 százalékkal haladja meg.

A magyarok Európa országai közül Olaszországban költötték a legtöbbet a Visa plasztik fizetőeszközökkel, összesen 7,3 millió dollárt. Olaszországot a magyarok kártyaforgalma alapján Nagy-Britannia, Németország és Ausztria követi a rangsorban, míg a közép- és kelet-európai régió államai közül a kártyaforgalom tekintetében Lengyelország és Csehország áll az élen. Ezzel párhuzamosan külföldre látogató honfitársaink az Egyesült Államok területén vásároltak a legnagyobb értékben a Visa-kártyákkal, összesen 18 millió dollárt meghaladó összegben.

A Magyar Nemzeti Bank egyik legutóbbi összegzése alapján tavaly év végén összesen 1,476 millió Visa-kártya volt forgalomban az országban, ebből a legtöbb a Visa Elektron, amelynek száma meghaladta az 1,271 milliót. Visa Classic kártyából több mint 187.600 volt tavaly év végén Magyarországon.

A jegybanki összegzés alapján a hazai kibocsátású kártyákkal összesen 2.184,07 milliárd forintot költöttek. Ebből a hazai bankok által kibocsátott Visa-kártyákkal 643,54 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le a kártyabirtokosok. A külföldi kibocsátású plasztikkártyákkal lebonyolított kártyaforgalom tavaly 145,57 milliárd forintot tett ki, ebből a Visa-kártyák 58,12 milliárd forinttal részesedtek.

(MTI)