<P>Nyilvánosságra hozta a szerződését Faragó Csaba</P>

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozta hétfő este Faragó Csaba azt az adásvételi szerződést, amelyik szerint még 1994-ben megvált a később fantomizálódott M&F Pénzügyi Tanácsadó Kft.-től. Arra azonban nem adott választ, hogy ebben az esetben miért vallotta a céget a sajátjának még évekkel később is. Eörsi Mátyás (SZDSZ) egyébként korrupciós vádaknak adott hangot a parlamentben a "Faragó-ügy" kapcsán.
Vágólapra másolva!

Faragó Csaba hétfő este nyilvánosságra hozta azt az adásvételi szerződést, amelyik szerint még 1994 márciusában kiszállt a később fantomcéggé vált M&F Kft.-ből.

Erre annak kapcsán került sor, hogy az elmúlt napokban ismét felvetődött a kérdés, vajon jogszerűen tölti-e be az üzletember az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. elnök-vezérigazgatói és a Dunaferr Rt. elnöki posztját, illetve jogszerűen lett-e a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. igazgatósági tagja. A szerződéssel együtt közleményt is publikált az ÁPV Rt. Abban azonban nincs szó arról, hogy amennyiben Faragó most megismételt - immár a szerződéssel is alátámasztott - állítása igaz, akkor miért tüntette fel az üzletember még évekkel később is az M&F-et úgy, mint a saját cégét. Így nyilatkozott ugyanis róla még 1998 októberében is, amikor a Malév Rt. igazgatóságába jelölték őt (MH, 2001. május 26., 1-9. oldal).

A dátum azért lényeges, mert a cégbíróság hivatalból törölte az M&F Kft.-t tavaly áprilisban. Az ok: a társaság fantommá vált (magyarán a hatóságok nem találták a megadott címeken). Márpedig a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint két évig nem tölthet be vezető pozíciót egyetlen cégnél sem az, akinek a vállalkozását hivatalból törölték a cégjegyzékből.

A történet különben az Országgyűlésben is szóba került hétfőn. Eörsi Mátyás (SZDSZ) napirend előtti felszólalásában beszélt korrupciógyanús ügyekről, s ennek kapcsán utalt arra, hogy szerinte az üzletember nem tölthetne be vezető tisztséget egyetlen cégben sem.

A képviselő annak a véleményének adott hangot, hogy Faragó Csaba - akit ő "tipikus Fidesz-menedzsernek" nevezett - azért lett a Dunaferr Rt. elnöke, hogy így a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző bányavállalkozása válhasson a dunaújvárosi cég legnagyobb dolomitbeszállítójává.

Ezzel összefüggésben úgy vélekedett, hogy a Fidesz vezette kormányt csak az érdekli, hogy minél többet síbolhasson ki az állami vagyonból a miniszterelnök családjának vállalkozása.

Hende Csaba igazságügyi államtitkár visszautasította a vádakat, s leszögezte, hogy a kormány komolyan veszi a korrupció elleni küzdelmet.

Daróczi Dávid

(Magyar Hírlap)