Szabad út a postának a Postabankhoz

Vágólapra másolva!
Megnyílik a Magyar Posta előtt az út, hogy többségi részesedést szerezzen a Postabankban. Erre azonban nem a hírközlésről szóló törvény, hanem a parlament által tegnap elfogadott pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatcsomag teremti meg a lehetőséget.
Vágólapra másolva!

Két törvényjavaslatban is bebiztosította a kormány, hogy a Magyar Posta meghatározó tulajdonrészt szerezzen a Postabankban.

Az egyik napilap tegnap azt állította, hogy a hírközlésről szóló törvényjavaslathoz benyújtott egyik módosító indítvány elfogadása meggátolná a posta postabanki többségi tulajdonszerzését. A javaslatot ugyan - a kormány által támogatott többi módosítással együtt - tegnap megszavazta az Országgyűlés, nem sokkal később viszont jóváhagyta az összesen 16 jogszabályt megváltoztató pénzügyi törvénycsomagot, amelynek a hitelintézeti törvény módosítására vonatkozó rendelkezései között szerepel ugyanaz a paragrafus, amelyet a hírközlési törvényjavaslatban is megfogalmaztak. Eszerint a jövőben az egyetemes postai szolgáltató is azon kivételek közé tartozik, amelyek valamely hitelintézetben 15 százaléknál nagyobb részesedést, illetve szavazati jogot szerezhetnek. Így nyitva a lehetőség a posta előtt a Postabank teljes átvételéhez.

A hírközlési törvényjavaslat pedig rögzíti, hogy a jogszabály hatályba lépésének napjától a Magyar Posta Rt. számít a kijelölt egyetemes postai szolgáltatónak. Mindemellett azt is kimondaná a jogszabály, hogy az egyetemes postai szolgáltató az ezen feladatból eredő kötelezettségeit az e célból alapított, többségi tulajdonában lévő vagy többségi irányítása alatt álló gazdasági társaságon keresztül is teljesítheti.

Kalmár István, a Magyar Posta Rt. elnök-vezérigazgatója korábbi nyilatkozataiban azt hangoztatta, hogy a társaság kizárólag akkor kíván beszállni a Postabankba, ha százszázalékos tulajdont szerezhet. A kormány még nem alakította ki a Postabank privatizációjával kapcsolatos koncepcióját. Stumpf István kancelláriaminiszter megerősítette: a kormány szándéka nem változott, továbbra is biztosítani kívánják, hogy a posta meghatározó tulajdont szerezhessen a Postabankban.

Dutka Noémi

(NÉPSZAVA)

Ajánlat:

Magyar Posta