<P>Vállalta a felelősséget Faragó volt üzlettársa</P>

Vágólapra másolva!
Magára vállalta a felelősséget Faragó Csaba egykori üzlettársa: Magyar Attila elismerte, az ő hibájából nincs nyoma a cégbírósági iratokban annak, hogy Faragó évekkel korábban kiszállt az időközben fantomizálódott M & F Kft.-ből. Arra azonban továbbra sem válaszolt a ma már több állami cégben is vezető posztot betöltő Faragó Csaba, hogy miért nyilatkozott még 1998-ban is, hogy tagja a cégnek.
Vágólapra másolva!

Kedden sem oldotta fel Faragó Csaba azt az ellentmondást, amely két korábbi nyilatkozata között feszül. Bár a Magyar Hírlap szerette volna megkérdezni, elfoglaltságai miatt nem sikerült megszólaltatnunk őt az utóbbi napokban napvilágra került ügyben.

Amint arról a Magyar Hírlap már beszámolt, Faragó egy korábbi cégét, az M & F Kft.-t hivatalból törölte a cégbíróság tavaly áprilisban. A nyilvántartásokban nincs nyoma annak, hogy az üzletember eladta volna a részesedését, vagy lemondott volna a társaság ügyvezetőségéről. Ez pedig felveti azt a kérdést, hogy Faragó jogszerűen elnök-vezérigazgatója-e az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nél, elnöke a Dunaferr Rt.-nek és igazgatósági tag az Magyar Fejlesztési Bank Rt.-nél.

A Napi Gazdaság erről szóló korábbi beszámolójára az üzletember azzal válaszolt, hogy a cégből még 1994-ben kiszállt. Ezt az állítását hétfőn azzal támasztotta alá, hogy publikálta az adás-vételi szerződést.

Időközben azonban a Magyar Hírlap birtokába került egy másik dokumentum, amelyik szerint még 1998 végén is részben a magáénak vallotta a céget. Ez az irat egy összeférhetetlenségi nyilatkozat, amit mint a Malév igazgatósági tagságának jelöltje töltött ki Faragó.

A Faragó által közzétett, 1994-es adásvételi szerződés szerint egyébként az üzletrészét a tulajdonostársa, Magyar Attila vásárolta meg, s azután ő jegyezte ügyvezetőként a vállalkozást. Az ő feladata lett volna, hogy értesítse a cégbíróságot Faragó kilépéséről - ezt a vonatkozó jogszabály mellett a szerződésben is kikötötték.

A cégbíróság és a Magyar Hírlap számára elérhetetlennek bizonyult Magyar Attila a Magyar Nemzetnek nyilatkozva elismerte, hogy ennek a kötelezettségének nem tett eleget. Állította továbbá, hogy a cég 1994 óta nem végzett tevékenységet, s nem volt köztartozása sem.

Daróczi Dávid

(Magyar Hírlap)