Vágólapra másolva!
Június elejétől a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számba veszi Magyarország szőlő- és gyümölcsültetvényeit. Június 1. és október 15. között körülbelül 10 ezer összeíró keresi fel az ültetvények tulajdonosait, akiktől a termelt szőlő- és gyümölcsfajtákról, illetve az ültetvény művelési ága iránt érdeklődnek. Az összeírásra Magyarország európai uniós csatlakozása, valamint a statisztikai adatok frissítése miatt van szükség. Legutóbb ugyanis 1961-63 között írták össze az ültetvényeket.
Vágólapra másolva!

Az összeírás első ütemére június 1-15. között kerül sor. Ekkor az összeírók otthonukban keresik fel az ültetvénytulajdonosokat, ahol pontosítják az ültetvények adatait. A második szakaszban október 15-ig sor kerül a helyszíni bejárásra, amelynek során a hivatal szakemberei a kertekben győződnek meg az adatok hitelességéről. Az összeírást törvény rendelte el, az adatszolgáltatás kötelező. Amennyiben ezt valaki nem teszi meg, úgy szankciókkal számolhat. Az adatfelvételt segíti a Földmérési és Távértékelési Intézet (FÖMI) is, amely a KSH rendelkezésére bocsátja az összeírás alapjául szolgáló űrfelvételeket.

A KSH adatai szerint jelenleg Magyarországon mintegy 800 gazdasági szervezet és hozzávetőlegesen 300 ezer egyéni gazdálkodó hasznosít különböző szőlő- és gyümölcsültetvényeket. 1999-ben 127 ezer hektár volt a szőlőterület nagysága, ebből a termőterületeké 99 ezer hektár. A gyümölcsösök összterülete ugyanebben az évben 96 ezer hektár volt, a termőterület pedig 72 ezer hektárra rúgott. Tavaly a statisztikák szerint 95,5 ezer hektár gyümölcsös és 104,6 ezer hektár szőlő volt Magyarországon.

(Nészava)

Ajánlat:

KSH