Egyeztettek a dunaferresek a volt dolomitbeszállítóval<BR/>

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem kötött megállapodást a Dunaferr Acélművek Kft. a Mészkő és Dolomit (MD) Kft.-vel. A két cég képviselői tegnap ültek először tárgyalóasztalhoz azóta, hogy perrel fenyegető vita alakult ki közöttük, miután a dunaújvárosiak új beszállítót találtak az MD helyett, egy, a miniszterelnök édesapjának érdekeltségébe tartozó vállalkozás személyében..
Vágólapra másolva!

Tárgyalóasztalhoz ültek tegnap egymással az MD Kft., illetve a Dunaferr Acélművek Kft. képviselői. Megállapodást azonban egyelőre nem kötöttek, csupán egy emlékeztetőt írtak alá - tudta meg a MAgyar Hírlap Szabó Józseftől, a dunaferres cég ügyvezető igazgatójától. Tájékoztatása szerint "mindkét fél korrektnek tartotta" a megbeszélést, amelyen ügyvédek is jelen voltak. Az MD Kft. vezetői viszont nem kívántak nyilatkozni a tegnap történtekről.

Mint ismert, perrel fenyegető helyzet alakult ki a két cég között amiatt, hogy Dunaferr Acélművek Kft. úgy döntött, az év második felében már nem az MD-től vásárolja a kohászatban segédanyagként használt dolomitot. Ezt a korábbi beszállító a szerintük érvényben lévő szerződés megszegéseként értékelte, s jogi lépéseket helyezett kilátásba.

Az ügy nagy sajtónyilvánosságot kapott, s az Országgyűlésben is szó esett róla, mivel az MD helyett a Dolomit Kft. kapott megrendelést az acélművektől. Ez a cég pedig a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző érdekeltségébe tartozik. Eörsi Mátyás (SZDSZ) ennek kapcsán egyenesen annak a gyanújának adott hangot, hogy a Dunaferr volt vezetőit éppen azért cserélték le az év elején, hogy az Orbán család vállalkozása jusson megrendeléshez a többségében állami tulajdonban lévő Dunaferr Rt. leányvállalatától.

Szabó József viszautasította, hogy bármilyen szerepet játszott volna a cége döntésében, hogy ki a Dolomit Kft. tulajdonosa. Mint a Maygar Hírlapnak mondta, egész egyszerűen az Orbán Győző érdekeltségébe tartozó vállalkozás tette a legjobb ajánlatot, s ezt kész akár dokumentumokkal is igazolni. (Korábban azt nyilatkozta, hogy a cég tonnánként 2000 forintos ajánlatot tett, míg a konkurencia 2300 forintot kért volna.) Hozzátette, évente mintegy 200 milliárd forint értékű beszállítói szerződést kötnek, amihez képest elenyésző a szóban forgó, 180-200 milliós tétel. Éppen ezért érthetetlen a számára, hogy miért kap ekkora figyelmet az ügy - mondta Szabó József.

Az év legnagyobb beruházása a Dunaferrnél

Kezdetét vette az év legnagyobb beruházása, a kohóátépítés a Dunaferr Rt.-nél - tudatta pénteken a társaság. Az igazgatóság ülése után kiadott közlemény szerint a 70 naposra tervezett munka mintegy 5,5 milliárd forintot emészt fel, viszont az új kohó élettartama tíz év lesz. Az igazgatóság emellett tárgyalt a társaság konszolidált - vagyis az anyavállalat mellett az érdekeltségeinek az eredményeit is csoportszinten bemutató - 2000. évi beszámolójáról. A kimutatásokban 173,1 milliárd forintnyi árbevétel és 3,5 milliárd forintos mérleg szerinti eredmény, illetve 129,7 milliárd forintos mérlegfőösszeg szerepel. A cégcsoportnál tavaly megvalósított beruházások összértéke mintegy 13 milliárd forint volt.

Daróczi Dávid

(Magyar Hírlap)