A jegybank milliárdokat veszített a forint erősödésén

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 100 milliárd forint veszteséget szenvedett az árfolyamsáv szélesítésen és azt követően a forint erősödésén. A jegybank veszteségét év végén azonban megtéríti az állam - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az MNB sokat veszít a forint erősödésén, a jegybanknak ugyanis sok devizája van, aminek forintértéke folyamatosan csökken a nemzeti valuta erősödésével. A bank pénteken közzétett statisztikai hitelmérlegében tetten érhető a veszteség mértéke. Az egyéb források állománya az előző hónapban még 67,3 milliárd forint volt, májusban viszont már mínusz 43,9 milliárd forint. A 110 milliárd forintos különbség nagyjából megegyezik a felértékelődési veszteséggel, de tartalmazza az MNB kötvény-portfóliójának átértékelődéséből származó értékváltozást is. Ezt a két hatást később elkülönítik, és az árfolyamváltozásból származó negatív eredményt a költségvetés készpénzzel vagy államkötvénnyel megtéríti az MNB-nek.

Az államháztartás mérlegében ez a tőkefeltöltés vonal alatt jelenik meg, ami azt jelenti, hogy az átutalt összeg nem növeli az államháztartás hiányát. A másik oldalon ugyanakkor az állam nyert a forint felértékelődésén. Az MNB-vel szemben ugyanis az állam nem nettó devizakövetelő, hanem devizaadós.

Az előző hónapban az államháztartás devizadóssága 2700 milliárd forint volt, így minden egyes százalékpontnyi forinterősödésén 27 milliárdot takarít meg az állam. A devizaadósságon elért, árfolyam-változásból származó nyereség ugyanúgy nem jelenik meg az államháztartás mérlegében, viszont az MNB-nek átutalt tőkefeltöltés, vagyis bár a forint árfolyamának erősödése nagy pénzmozgásokat von maga után, mégsem változat a költségvetés pozícióján.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank

Korábban:

Teljesen konvertibilis a forint
(2001 június 5.)