Recesszió szélére került a japán gazdaság

Vágólapra másolva!
A korábbi 0,1 százalékos növekedési várakozásokkal szemben  pénzügyi évének első negyedében 0,2 százalékkal csökkent Japán GDP-je, így az ország gazdasága így gyakorlatilag a recesszió szélére került. A Bloomberg hírügynökség által megkérdezett elemzők többsége a második negyedévre további csökkenést valószínűsít.
Vágólapra másolva!

Az idei pénzügyi év első negyedévében a japán gazdaság gyakorlatilag a recesszió szélére került, mivel - elsősorban a vállalati beruházások és az export visszaesése miatt - az előző negyedévhez képest 0,2 százalékkal csökkent a szigetország GDP-je éves összehasonlításban - írja a CNNfn.

Elemzők korábban 0,1 százalékos növekedést valószínűsítettek, az adatok közzétételét követően azonban a gazdaság további gyengülését várják a második negyedévre.

Egy esetleges recesszió Koizumi miniszterelnöknek az állami beruházások csökkentésére tett ígéretét nehezítheti meg és a bankokat kölcsöneik egy részének leírására kényszerítheti, mintegy 107 milliárd dollár értékben.

A március 31-ével véget ért pénzügyi évben a japán gazdasági növekedés üteme 0,9 százalékos volt, szemben a kormány 1,2 százalékos célkitűzéseivel. A kormány idei pénzügyi évre kitűzött 1,7 százalékos növekedési tervét várhatóan ugyancsak nem sikerül elérni - nyilatkozták a Bloomberg hírügynökség által megkérdezett elemzők, akik egyébként 0,7 százalékos növekedést valószínűsítenek az idei pénzügyi évre.

A megkérdezett szakértők közül kilencen úgy gondolták, hogy a japán gazdaság növekedési üteme a június 30-ával végződő második negyedévben is tovább csökken, néhányuk pedig az egész évre csökkenést valószínűsített.

A miniszterelnök ígérete az állami beruházások csökkentésével kapcsolatban, a japán gazdaságot egyik fontos növekedési faktorától foszthatja meg. Az első negyedévben az állami befektetések 5,2 százalékkal nőttek, és 0,4 százalékponttal járultak hozzá a növekedéshez.

(Üzleti Negyed)

Korábban: