Inflációs célt követő monetáris rendszert vezet be a jegybank

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank inflációs célt követő rendszerrel váltja fel az eddigi árfolyamkövető monetáris politikáját - jelentette be Járai Zsigmond jegybankelnök a Jegybanktanács keddi ülését követő sajtótájékoztatón. Az új rendszertől a központi bank azt várja, hogy decemberben az éves infláció 7 százalékos lesz.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett implicit inflációs célkövető rendszer a jegybankelnök magyarázata szerint azt jelenti, hogy az MNB hat negyedévre előre inflációs célokat rögzít, és ennek megfelelően hozza meg monetáris politikai döntéseit.

A jegybankelnök elmondta, hogy az éves inflációs célkitűzés az idén decemberre 7 százalékos, 2002 decemberére pedig 4,5 százalékos.

Járai Zsigmond közölte: a jegybank az új rendszer értelmében akkor avatkozik be az inflációs célkitűzés elérése érdekében, ha a fogyasztói árindex alakulása 1 százalékponttal eltér az inflációs célkitűzéstől. Az intervenciós lehetőségek közül Járai Zsigmond a kamatpolitikát említette, de megjegyezte azt is, hogy az árfolyamsáv kiszélesítése is hatékony lépés volt a fogyasztói árak növekedésének leszorítására.

Járai Zsigmond szerint a forint jelenlegi árfolyama megfelelő ahhoz, hogy az év végére az infláció a tervezett 7 százalék alatt maradjon, s így az éves átlagos áremelkedés mértéke 8-9 százalék közötti lehet.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden jelentette be, hogy májusban az éves infláció 10,8 százalékos volt, mi idén eddig a legmagasabb érték. Az inflációs adat nyilvánosságra kerülését követően a gazdaságkutatók zöme egyetértett abban, hogy a forint árfolyamsávjának szélesítése és a valuta árfolyamának ezt követő erősödése csak az év második felében eredményezheti a pénzromlás ütemének csökkenését.

(MTI)

Ajánlat:

MNB

Korábban:

Nőtt az infláció májusban
(2001. június 12.)