Gyógyszerreklám szigorúbb feltételekkel

Vágólapra másolva!
Június 18-ától kell alkalmazni a gyógyszerek és gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények reklámozását, illetve ismertetését szigorító egészségügyi miniszteri rendeletet.
Vágólapra másolva!

Reklámtilalmak

A jogszabály szerint tilos reklámozni azokat a gyógyszereket, illetve tápszereket, amelyeket kizárólag receptre, illetve kórházi felhasználásra lehet kiadni.

Nem lehet a sajtóban, illetve a szabadtéri reklámhordozókon reklámozni a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek készült - recept nélkül is kapható - anyatejet helyettesítő tápszereket, továbbá az olyan gyógyszereket, amelyeken szerepel az alábbi betegségek, illetve betegségcsoportok elnevezése:

  • tuberkolózis,
  • szexuálisan terjedő betegségek,
  • egyéb súlyos fertőző betegségek (ideértve az AIDS-et is)
  • daganatos betegségek,
  • krónikus álmatlanság,
  • cukorbetegség és más anyagcsere-betegségek.

Nem reklámozható a recept nélkül is beszerezhető gyógyszer, illetve tápszer, ha receptre beszerzésekor a társadalombiztosítás támogatást nyújt az árához, illetve ha a közgyógyellátásra jogosultak térítésmentesen beszerezhetik.

Recept nélkül kiadható gyógyszerek, tápszerek

A recept nélkül is kiadható gyógyszer reklámja csak akkor tehető közzé, ha tartalmazza a következő figyelmeztetést: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát gyógyszerészét!"

A sajtóban és a szabadtéri reklámhordozón közzétett reklámnak a fenti figyelmeztetés szövegét jól olvashatóan, jól látható helyen, vízszintesen elhelyezve, a háttérből kiemelve, a sajtótermék megjelenésének nyelvén, szabadtéri reklámhordozón pedig magyar nyelven kell tartalmaznia. A szövegnek a teljes reklám területének legalább 10 százalékát le kell fednie. Televíziós reklámnál a fenti szöveget a reklám végén legalább 5 másodpercig kell szerepeltetni, és ezidő alatt jól érthetően, magyar nyelven el is kell hangoznia. Rádióreklámnál is a reklám végén, legalább 5 másodperces időtartamban kell elhangoznia a figyelmeztetésnek.

A 4-6 hónaposnál idősebb csecsemőknek recept nélkül is forgalmazható, anyatejet kiegészítő tápszert akkor lehet reklámozni, ha a reklám tartalmazza a következő figyelmeztetést: "A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. A legegészségesebb táplálási mód a szoptatás. Az alkalmazást megelőzően olvassa el a csomagoláson lévő tájékoztatót, vagy kérdezze meg a gyermek orvosát, védőnőjét vagy a gyógyszerészét!" A televíziós, illetve rádióreklámban legalább 10 másodpercig, jól érthetően, magyarul kell elmondani a figyelmeztetést.

Gyógyszerismertetés

A gyógyszer, illetve tápszer szakmai célú reklámozásának (gyógyszerismertetésnek) minősül ezeknek a termékeknek az ajánlása, hirdetése, valamint az összetételére, hatására és alkalmazására vonatkozó információk átadása a gyógyszerrendelésre és forgalmazásra jogosult személynek, illetve egészségügyi intézménynek.

A gyógyszerismertetést végző személy (orvoslátogató) nem akadályozhatja a gyógyszerek rendelésére és forgalmazására jogosult egészségügyi szolgáltató tevékenységét, illetve a betegellátást, ezért az intézményt, illetve orvost kizárólag előzetesen egyeztetett időpontban keresheti fel.

Az ismertetett gyógyszerből az orvosnak térítésmentes gyógyszerminta adható (egy gyógyszerből évente maximum tíz csomagolási egység), viszont közvetlenül a betegnek tilos gyógyszer- vagy tápszermintát adni. Tilos a betegeknek, illetve fogyasztóknak olyan ajándékot adni, illetve felajánlani, amely egy adott gyógyszer vagy gyógyszergyár termékeinek felhasználására ösztönöz.

Rendszeres gyógyszerismertetést az a személy végezhet, aki munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll az Országos Gyógyszerészeti Intézettel (OGYI) vagy az ismertetni kívánt gyógyszert reklámozóval, illetve reklámszolgáltatóval. További személyi feltétel, hogy a gyógyszerismertető orvos, fogorvos, gyógyszerész, tápszer szakmai célú reklámozásához pedig felsőfokú végzettségű védőnő vagy dietetikus legyen. A gyógyszerismertetőket az OGYI veszi nyilvántartásba.

(Üzleti Negyed)