Csökkent a magyar devizaadósság áprilisban

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a magyar gazdaság nettó devizaadóssága április végén 4,8 milliárd euró volt, szemben a március végi 5,3 milliárd euróval, illetve a tavaly április végén regisztrált 6,3 milliárd euróval. A devizában fennálló bruttó adósság 27,4 milliárd eurót tett ki április végén, míg egy hónappal korábban 27,3 milliárd euró volt.
Vágólapra másolva!

A tulajdonosi hitelek, illetve a forintkötvények hatását is beszámítva a magyar nemzetgazdaság bruttó adóssága 2001 április végén 34,6 milliárd euró volt, ellentétben a március végi 34,3 milliárd euróval, illetve a tavaly április végi 31,2 milliárd euróval.

A tulajdonosi hitelekkel és forintkötvényekkel együtt számított nettó adósság az idén április végén 11,7 milliárd euróra rúgott, a március végi 12 milliárd eurós adóssággal szemben. A hasonlóan számított tavaly április végi adat 11,4 milliárd euró volt.

A teljes bruttó adósságból a Magyar Nemzeti Bank és a kormányzati szektor ez év április végén 16,3 milliárd eurót mondhatott magáénak, ebből a forintkötvények összege 3,3 milliárd euró volt. Március végén az MNB és a kormányzat bruttó devizaadóssága 16,2 milliárd eurót tett ki, ebből a forintkötvények összege 3,1 milliárd eurót ért el.

A bruttó devizaadósságból a magánszektor 2001 áprilisában 18,3 milliárd euró adóssággal rendelkezett, míg március végén 18 milliárd euróval. Ebből a tulajdonosi hitelek összege mind április végén, mind március végén 3,9 milliárd euró volt.

(Üzleti Negyed)