Májusban tovább nőtt a háztartások megtakarítása

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint a háztartások megtakarításai 54,2 milliárd forintot tettek ki májusban. A háztartások nettó pénzügyi vagyona 48,3 milliárd forinttal nőtt az év ötödik hónapjában, míg a tartozások 25,7 milliárd forinttal emelkedtek ebben a hónapban. A háztartások tulajdonában lévő készpénzállomány májusban 791 milliárd forint volt, ami több mint 17 milliárdos növekmény áprilishoz képest.
Vágólapra másolva!

A háztartások megtakarításai májusban az előzetes adatok alapján 54,2 milliárd forint volt, szemben az áprilisban regisztrált 39,1 milliárd forinttal - derül ki a Magyar Nemzeti Bank hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból.

A nettó pénzügyi vagyon, az árfolyamváltozásokból adódó 5,9 milliárd forint átértékelődési veszteség után 48,3 milliárd forinttal növekedett az év ötödik hónapjában, szemben az áprilisi 65,2 milliárd forintos növekedéssel.

A háztartások forintbetét-állománya - az előző négy hónap átlagos mértékű növekedését meghaladva - májusban 35,2 milliárd forinttal nőtt, megközelítve a 2744 milliárd forintot. A háztartások tulajdonában lévő készpénzállomány áprilishoz képest 17,7 milliárd forinttal bővült, és május végén 791 milliárd forintra emelkedett.

A február óta tartó devizabetét kivonás májusban megállt, állománya kis mértékben 2,8 milliárd forinttal nőtt. A keresztárfolyam változás hatására azonban a devizabetéteken 14,6 milliárd forint veszteség keletkezett.

A háztartások tartozásai májusban 25,7 milliárd forinttal emelkedtek, a nettó hitelfelvétel az építési hiteleknél 9,1 milliárd forint, a fogyasztási hiteleknél 10,5 milliárd forint volt.

Az április végén 377 milliárd forintot meghaladó fogyasztási és lombardhitel állomány egy hónap alatt 6,9 milliárd forinttal nőtt, az év eleje óta elkönyvelt növekmény 27,8 milliárd forint volt.

A vizsgált hónapban a háztartások értékpapír-állománya piaci áron 14,3 milliárd forinttal emelkedett. A növekmény azonban teljes egészében az árfolyamváltozásból adódó átértékelési nyereségből és a kamatokba foglalt inflációs kompenzációból adódott. Az értékpapírok állományából 5,7 milliárd forint értékben adtak el a háztartások.

(Üzleti Negyed)