Változatlan lakossági, romló ipari várakozások

Vágólapra másolva!
Májusban a GKI konjunktúra-indexe április után ismét csökkent, de értéke nagyjából megfelel a tavalyi átlagnak. Az üzleti - különösen az ipari - várakozások romlottak, míg a lakosság optimistában ítéli meg jövőjét - áll az intézet felmérésében. A kutatás szerint tavasztól rősödk a lakosság vásárlási kedve.  
Vágólapra másolva!

Az iparvállalatok májusban az előző negyedév termelését jóval negatívabban ítélték meg, mint áprilisban, és a következő negyedéves termelési lehetőségeikről is kedvezőtlen képet festettek. A belföldi rendelésállományt az áprilisinál kedvezőtlenebbek, az export-rendeléseket viszont ugyanolyannak minősítették.

Májusban a kereskedelmi cégek sem voltak olyan optimisták, mint áprilisban, de - az ipari vállalatoktól eltérően - a tavalyi átlagnál pesszimistábbak sem: eladási pozíciójuk és rendelésállományuk megítélése negatívabb lett, ugyanakkor várható üzleti helyzetüket továbbra is kedvezőnek látják. Májusban az iparban az inflációs várakozások stagnáltak, a kereskedelemben viszont valamelyest nőttek. Csökkent a következő három hónapban áremelést tervező cégek aránya, sőt - különösen az élelmiszeriparban - nőtt az eladási áraik csökkenését valószínűsítők száma.

Májusban a lakosság gazdasági várakozásai gyakorlatilag nem változtak áprilishoz képest: ugyanúgy látják saját pénzügyi helyzetük alakulását, de valamivel erőteljesebb javulására számítanak a következő egy évben, mint korábban. Májusban gyorsabb áremelkedést érzékelt a lakosság, mint áprilisban, de az inflációs várakozások nem változtak. Az emberek továbbra is a munkanélküliek számának enyhe csökkenésére számítanak. Tavasztól újra erősödik a háztartások vásárlási kedve: egyre többen ítélik kedvezőnek az alkalmat a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek beszerzésére. A válaszadók továbbra is viszonylag kedvezőnek látják az alkalmat a megtakarításra, bár áprilishoz képest ennek megítélése kissé romlott.

A GKI által számított indexek alakulása 2001-ben
(a konjunktúra index a lakossági és az üzleti bizalmi index
súlyozott átlga)

I.

II.

III.

IV.

V.

Lakossági bizalmi index

-22,0

-21,1

-22,6

-19,6

-20,4

Üzleti bizalmi index

2,5

-0,2

2,6

1,1

-0,6

GKI-konjunktúra index

-3,6

-5,4

-3,7

-4,1

-5,6

Forrás: GKI

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: