Elnökhelyettes helyett alelnökök a jegybanknál

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága keddi ülésén támogatta a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványt, amely szerint elnökhelyettes helyett alelnökök dolgoznak majd a jegybanknál. A testület támogatta Auth Henrik és Adamecz Péter jegybank-alelnökké történő kinevezését is. A pénzügyi szakemberek a bizottság előtt elmondták: a Magyar Nemzeti Bank 2-3 százalékos inflációra számít 2005-ben.
Vágólapra másolva!

Az elfogadott módosító javaslat az eredeti előterjesztéssel szemben az MNB-elnök mellett nem elnökhelyettest, hanem alelnököket nevez meg, így - ha az Országgyűlés is elfogadja a törvényt - az MNB legalább három, legfeljebb öt alelnökkel működik a jövőben. Az alelnököket a köztársasági elnök nevezi ki hat évre.

Az előterjesztés kitér az alelnökök és a monetáris tanács tagjainak díjazására is: az alelnökök jegybanktól származó keresete az elnök keresetének 70 százaléka lehet, míg a monetáris tanács tagjain esetében ez az arány 35 százalékos.

A képviselők közül 17-en támogatták és tízen ellenezték Auth Henrik és Adamecz Péter alelnöki kinevezését, míg hárman tartózkodtak.

Auth Henrik a meghallgatáson elmondta: a jegybank középtávú célja az, hogy az infláció 2004 és 2005 között 2-3 százalékosra csökkenjen. Rövid távú célként 4,5 százalékos 2002-es decemberi inflációt tartott kívánatosnak a Postabank volt vezérigazgatója.

Adamecz Péter a képviselőknek kijelentette: a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslat biztosítja a jegybank függetlenségét, mert a bank vezetői és irányító testületei külső nyomás nélkül dönthetnek a követendő monetáris politikáról.

(MTI)

Ajánlat:

MNB