Csehországban alacsonyabb privatizációs bevételre számítanak

Vágólapra másolva!
A cseh kormány hamarosan kénytelen lesz lejjebb igazítani az idei privatizációs bevételek előrejelzését - közölte a Mladá Fronta Dnes. A módosítás elsősorban a távközlési piac nyomott helyzetével magyarázható. A hírt hivatalos helyről még nem erősítették meg.
Vágólapra másolva!

A cseh kormány felkérte a pénzügyminisztériumot az idei évre várható privatizációs bevételek előrejelzésének felülvizsgálatára. Az eredeti jóslat 170 milliárd korona volt, de piaci elemzők ezt már régóta túlzásnak tartják - írta a Mladá Fronta Dnes, pénzügyminisztériumi forrásra hivatkozva.

Bennfentesek szerint a kormány most már csak 25-30 milliárd koronás ajánlatokat kap a Komercní Banka 60 százalékára, és 9,9,5 milliárd koronára számíthat a Ceské Radiokomunikace távközlési cégért. A kormány korábban azt jelentette, hogy 12 milliárd koronát fog kapni a távközlési vállalatért egy külföldi konzorciumtól, és 40 milliárdot a bankrészesedésből.

Ugyancsak a korábbi becslésektől elmaradó vételárra lehet számítani a korábbi vezetékes monopóliumért, a Cesky Telecomért - 60-70 milliárd koronára -, és az Unipetrol vegyipari csoportért. Az utóbbi társaság magánosításából származó bevételt most 7-9 milliárd koronára tartják.

Hivatalos helyen nem kommentálták az újság szerdán közölt értesüléseit.

A alcsonyabb privatizációs bevétel további oka, hogy a CEZ villamos művek és hat körzeti áramszolgáltató valószínűleg nem talál vevőre az idén, legalábbis a tárgyalások nem fejeződnek be decemberig - írta a Mladá Fronta Dnes, ugyancsak meg nem nevezett bennfenteseket idézve. A kormány korábban váltig erősítgette, hogy ezeket még az idén eladják, de Pavel Mertlík, áprilisban távozott pénzügyminiszter már maga is jelezte, hogy 2002 előtt aligha sikerül nyélbe ütni a szerződéseket.

Az összes, még eladásra szánt vállalatból és részesedésből a cseh kormány 330 milliárd koronára számíthat az elkövetkező években - írta a lap.

A pénzügyminisztérium előrejelzése szerint az államháztartási hiány - privatizációs bevételek nélkül számítva - eléri a 184 milliárd koronát az idén; ez a GDP 9 százaléka.

(MTI)