Lemond jegybanktanácsi tagságáról Kornai János

Vágólapra másolva!
Kornai János egyetemi tanár levélben tájékoztatta Mádl Ferenc köztársasági elnököt, hogy a kedden elfogadott új jegybanktörvénynek az irányító testület munkafeltételeire gyakorolt hatása miatt lemond jegybanktanácsi tagságáról. Az Üzleti Negyed információi szerint Kornai megbízatása eredetileg szeptember 8-án járt volna le.
Vágólapra másolva!

Lemond jegybanktanácsi tagságáról Kornai János; az egyetemi tanár erről levélben tájékoztatta a köztársasági elnököt csütörtökön.

A levélben Kornai János úgy fogalmaz, hogy a most elfogadott új Jegybanktörvény mélyrehatóan megváltoztatja az irányító testület - jövőbeni elnevezésével: a Monetáris Tanács - munkafeltételeit.

Az új feltételek nem egyeztethetőek össze kutatói és tanári élethivatásommal és értékrendemmel, nem teremtik meg a gyakorlat és a tudomány kooperációjának azokat a formáit, amelyekben meg tudtam találni a magam helyét - írja levelében Kornai János.

Az Üzleti Negyed kérdésére a Magyar Nemzeti Bank részéről elmondták, hogy Kornai János levelét a jegybank is megkapta. Az MNB sajtóosztályán hozzátették, hogy Kornai megbízatása eredetileg szeptember 8-án járt volna le.

Az Országgyűlés által kedden elfogadott új jegybanktörvény szerint az MNB legfőbb döntéshozó szerve a Monetáris Tanács. A legfeljebb kilenc tagú testület tagjai megbízatásuk időtartama alatt munkaviszonyban állnak az MNB-vel. A tanács szükség esetén bármikor összehívható, de havonta legalább két alkalommal ülésezik.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank

Korábban:

Elnökhelyettes helyett alelnökök a jegybanknál
(2001. június 19.)