Cenzúrázott ÁSZ-jelentés

Vágólapra másolva!
Csak részben teljesítette feladatát a Reorg-Apport az elmúlt két évben. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése szerint a Postabank "szennyesének" értékesítésére alapított cég nem tudta a korábban várt áron eladni az egykori postabankos követeléseket, s ezért tavaly 25 milliárd forintos állami tőkeinjekciót kapott. Így a Postabank konszolidálására fordított összeg január végén meghaladta a 176 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Jórészt cenzúrázott jelentést ad közre az ÁSZ a Reorg-Apport (RA) eddigi tevékenységéről. A Postabank kétes kinnlevőségeinek és követeléseinek értékesítésére alapított cég ugyanis bank- és üzleti titokra hivatkozva csak úgy járult hozzá a jelentés nyilvánosságra hozatalához, hogy abból szövegrészek, adatok és nevek is hiányozzanak. Az RA által megkurtított és hamarosan megjelenő jelentés kifejti, hogy a cég csak részben tudta sikeresen ellátni a rábízott feladatot. Merthogy a "postabankos szennyesből" a vártnál sokkal kevesebb bevételt ért el. Az RA üzleti tervében szereplő 35,5 milliárd forint helyett csupán 22,8 milliárd forint folyt be a kasszába, s idén januárban még mindig 18 milliárd forintnyi eladatlan eszköz értékesítése nem történt meg.

Mint ismeretes, az RA-t 1998 őszén hozta létre a kormány, mégpedig úgy, hogy 125,7 milliárd forint nyilvántartási értékű postabankos követelést és befektetést vásárolt meg 41,5 milliárd forintos áron. (Közel 30 milliárd forint értékű portfóliót a Postabank work-out cége vett meg 11 milliárdért.) Az eredetileg kétéves időtartamra létrehozott RA az említett eszközök megvásárlására 41,5 milliárd forint értékű - a Postabank által lejegyzett és állam által garantált - kötvényt bocsátott ki. Ennek kamatait és törlesztőrészleteit viszont éppen a bevétel elmaradása miatt nem tudta fizetni - ezért az állam újabb 25 milliárdos pénzügyi "mentőcsomagot" adott a cégnek. Az ÁSZ jelentése szerint az RA a követelések 80 százalékát értékesítette, a befektetési portfólióból pedig 6,5 milliárd forintos bevételt könyvelhetett el. Az üzletrészeken és részvényeken ugyanakkor közel 3 milliárd forintos veszteséggel adott túl. A vizsgálat szerint 2001. január végén az RA-nál 18 milliárd forint vételáron nyilvántartott vagyon maradt, amelynek 78 százaléka üzletrész és részvény. Ez a jelentős befektetési állomány a magasnak tartott vételár és az auditálás elmaradása miatt maradt az RA "nyakán". A vagyonelemek értékének meghatározásában máig megoldatlan vita alakult ki az átadó Postabank és az átvevő RA között, nem volt egyértelmű, hogy az értékelést kinek kell elvégeztetnie.

A három éve elmaradt auditálás következményei az ÁSZ szerint nem számszerűsíthetők. Az értékesítést megnehezítette az is, hogy a befektetések 41,5 százaléka kisebbségi részvény és üzletrész volt, aminek eladása nehéz - ráadásul a lehetséges vevők pontosan tudták, hogy az RA-nak záros határidőn belül kell értékesítenie a rá bízott vagyont. Az ÁSZ-vizsgálat komolyabb anomáliát nem tár fel, ám hangsúlyozza: a Pénzügyminisztérium korábban elfogadhatatlannak tartotta, hogy az RA-ra bízott vagyont nettó eszközérték alatt értékesítse. A cég azonban főleg a befektetések területén nem tartotta magát ehhez: a részvényeknek és üzletrészeknek csak 39 százalékát adta el mindössze 70 százalékos árfolyamon - vagyis veszteséggel.

Szakonyi Péter

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Postabank

Korábban:

Elszámol a Reorg a Postabankkal
(2001. január 25.)