Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a márciustól májusig tartó időszakban és májusban is 5,7 százalékos volt a munkanélküliség hazánkban, ami a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva 0,8 százalékos csökkenésnek felel meg. A foglalkoztatottak száma 3,847 millió volt május végén és 369 ezer regisztrált munkanélkülit tartottak nyilván.
Vágólapra másolva!

A munkanélküliségi ráta májusban és a márciustól májusig tartó három hónap átlagában is 5,7 százalék volt, ami a háromhavi átlag tekintetében 0,8 százalékpontos csökkenés az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A munkanélküliek száma az ILO ajánlás szerinti számítás alapján március és május hónapban 232 ezer volt, 35 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbihoz képest.

A foglalkoztatottak száma május végén 3,847 millió volt, szemben a tavaly május végi 3,811 millióval. Adminisztratív forrásból származó adatok szerint május végén a regisztrált munkanélküliek száma 369 ezer volt.

A nyilvántartott munkanélküliek között 115,3 ezren kaptak munkanélküli járadékot május végén, 71,1 ezren pedig jövedelempótló támogatásban, 71,6 ezren rendszeres szociális segélyben részesültek.

A munkanélküliek 46,3 százaléka keresett egy éve, vagy annál régebben állást, a tartósan munkanélküliek aránya 3,2 százalékponttal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A munkanélküliség átlagos időtartama 15,9 hónap volt, valamivel rövidebb, mint egy évvel ezelőtt.

A 15-24 éves fiatalok munkanélküliségi rátája 10,5 százalékos volt, 0,8 százalékpontos csökkenést mutat az előző év azonos időszakához képest.

(MTI)

Ajánlat: