A Toyota és a Peugeot/Citroen közös kiskocsi gyártását jelentette be

Vágólapra másolva!
A japán Toyota és a francia Peugeot/Citroen autógyár vegyesvállalatot alakít egy közös fejlesztésű kisautó európai gyártására. Az új autót saját márkanév alatt hozzák forgalomba, a tervek szerint 2004-től. Felmerült, hogy a vegyesvállalat gyártóbázisa Kelet-Európában lenne, de esélyes a Toyota franciaországi üzeme is. Az új autó 1000 köbcemintéteres motorral készül és várhatóan 6-8 ezer euróba kerül majd.
Vágólapra másolva!

A japán Toyota és a francia Peugeot/Citroen autógyár pénteken bejelentette, hogy vegyesvállalatot alakítanak kisautók fejlesztésére és európai gyártására.

A közlemény szerint a megállapodást július 12-én írják alá. A vegyesvállalatnál gyártják majd a közös alvázt is, amely várhatóan jelentős megtakarításokat eredményez. Az autógyártást a tervek szerint 2004-ben kezdik, évi 300 ezres szériával.

Az új kocsival a kisautók évi 1,5 milliós európai piacának a 20 százalékát célozza meg a két vállalat. Az 1000 köbcentiméteres motorral szerelt autók árát 6000 és 8000 euró között tervezik. Az autókat saját márkanéven fogják árusítani, és az új modelltől a Toyota gyenge európai forgalmának élénkítését remélik.

A partnerek fontolóra vették, hogy a vegyesvállalat gyártóbázisa Kelet-Európában legyen, lengyelországi központtal - írta a japán Kyodo írügynökség. A francia AFP hírügynökség jelentése szerint ugyanakkor a Toyota franciaországi, valenciennes-i üzeme is szerepel a lehetséges helyszínek között. A Toyota itt gyártja jelenleg az 1300 köbcentis Yarist.

(MTI)

Ajánlat:

Toyota

Peugeot