Az állam delegáltjai irányítják a Gazpromot

Vágólapra másolva!
Az orosz gázipari óriáscég igazgatósági tagjainak többségét mostantól az állam delegálja, és az igazgatóság egyszerű többséggel változtathatja meg a vállalat felső vezetését - döntöttek a Gazprom részvényesei a vállalat pénteki közgyűlésén. A cég elnökévé Rem Vjahirjev volt elnök-vezérigazgatót választották, míg az állam újabb delegáltja az igazgatóságba Alexandra Levickája közalkalmazott lett. Az állam közvetett és közvetlen módon a Gazprom-részvények 40,7 százalékát birtokolja.
Vágólapra másolva!

A Gazprom pénteki, éves közgyűlésén az elnök-vezérigazgatói posztról májusban lemondatott Rem Vjahirjevet választották az igazgatótanács elnökévé, és az orosz kormány ötről hatra növelte közvetlen képviselőinek számát a tizenegy tagú testületben. A kormányt képviseli az igazgatótanácsban Dmitrij Medvegyev, az államfői adminisztráció első alelnöke, German Gref gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter, Viktor Hrisztyenko miniszterelnök-helyettes, Ilja Juzsanov versenyfelügyeleti miniszter, Farit Gazizullin, az állami tulajdonért felelős miniszter és Alexandra Levickája közalkalmazott. A testület új tagja Alexandra Levickája.

A részvényesek azt is megszavazták, hogy az igazgatótanács ezentúl egyszerű többséggel változtathatja meg a Gazprom felső, operatív vezetését. Eddig ehhez egyhangú szavazás kellett. A tulajdonosok eltörölték azt az eddigi szabályt is, hogy egy-egy befektető csak az igazgatótanács írásos hozzájárulásával vásárolhatott 3 százalékosnál nagyobb részt a Gazpromból.

Elemzők üdvözölték a közgyűlés határozatait, amelyektől a cég jobb átláthatóságát és megbízhatóbb irányítását remélik. Az orosz GDP 8 százalékát termelő Gazprom amerikai letéti jegyeinek árfolyama 50 százalékkal, 10,94 dollárra emelkedett Alekszej Miller elnök-vezérigazgatói kinevezése óta.

A Gazprom a földgázt ezer köbméterenként 25-30 dollárnak megfelelő költséggel termeli ki, ezer köbméterenként átlagosan 11 dollárnak megfelelő összegért forgalmazza odahaza, és mintegy 100 dollárért exportálja. A kormány fokozatosan véget szeretne vetni a hazai és a külföldi értékesítési ár drasztikus különbözőségének.

A cég tavalyi, éves beszámolója szerint a gázipari óriás tiszta nyeresége 60,748 milliárd rubel volt az 1999-es 32,603 milliárd rubel után. A mérleg szerinti, adózás előtti nyereség 125,17 milliárd rubel volt az előző évi 72,649 milliárd rubelt követően. Jelenleg egy dollárért 29 rubelt adnak.

(MTI)

Ajánlat:

Gazprom