Pénteken órákra leállt a Nasdaq

2002.02.01. 11:30

A pénteki nap folyamán emberi mukasztás miatt órákra leállt a technológiai részvényeket tartalmazó Nasdaq két kereskedési rendszere. A hibát héhány óra alatt kijavították, azonban a zárás a szokásosnál jóval később történhetett csak meg. A Nasdaq ügyvezető igazgatója, Hardwick Simmons elmondta, hogy hasonló hibák már korábban is előfordultak, főként a péntekihez hasonló forgalmas napokon.

A főként technológiai papírok kereskedelmét jegyző Nasdaq ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kereskedési rendszer pénteki összeomlását emberi mulasztás okozta. A hiba miatt a Nasdaq  a szokásosnál tovább volt nyitva - írja a CNNfn.

Hardwick Simmons elmondta, hogy a Nasdaq hálózatát üzemeltető WorldCom egyik mérnöke egy tesztet futtatott, amelynek következtében két kereskedési rendszer teljes egészében leállt és az újraindításhoz szükséges jelszó használata is lehetetlenné vált. A két rendszer egyébként a részvények elektronikus kereskedelmének csaknem felét bonyolítja.

Simmons a CNNfn-nek elmondta, hogy a rendszert néhány óra alatt működőképes állapotba hozták és délután 5 órakor zárták le a kereskedést.

Hasonló problémák már korábban is előfordultak a technológiai piacon. Az esetek többségében a péntekihez hasonló, az átlagos forgalom többszörösét produkáló napokon történtek az üzemzavarok. Pénteken volt a második negyedév utolsó kereskedési napja, amikor néhány intézményi befektető zárja pozícióit.

A leállás hatására a Dow Jones ipari index is szokatlan mértékű ingadozásba kezdett a New York-i értéktőzsde zárását követően.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Nasdaq

New York Stock Echange 

Korábban:

A Nasdaq többségi részt szerez az Easdaqban 
(2001. március 27.)

Drámai évet tudhat maga  mögött a Nasdaq 
(2001. március 10.)