Az OPEC változatlanul hagyta a napi kitermelési kvótát

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyták a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) 24,2 millió hordós névleges napi kitermelési kvótáját a kartell olajipari miniszterei soros keddi bécsi ülésükön, de kilátásba helyezték a termelés csökkentését az iraki export felújítása esetére.
Vágólapra másolva!

Az ülésszak nem hivatalos délutáni része után Ali Rodriguez OPEC-főtitkár azt mondta: a csoport célja továbbra is az OPEC-termékkosár átlagos árszintjének megtartása a kijelölt 22-28 dolláros intervenciós sávban. A határidős nyersolajkontraktusok a nem hivatalos közlés után is nyomottak maradtak, mert a forgalmazók az iraki export a közeli jövőben esedékes újraindulását várták.

A piacra az gyakorolt nyomást, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az orosz vétó valószínűsége miatt a héten ejtette az iraki szankció módosítására kidolgozott javaslatait, növelve ezzelaz iraki olajexport újraindulásának esélyét. Az ENSZ júniusban csak egy hónapra hosszabbította meg az "olajat élelmiszerért” iraki exportprogram hatályát, arra hivatkozva, hogy tanulmányozni akarja az iraki olajcsempészet megakadályozását, egyszersmind a humanitárius célú iraki import szélesítését előirányzó brit-amerikai javaslatot. Válaszul Irak június 4-én leállította ellenőrzött exportját, a nemzetközileg forgalmazott nyersolaj 5 százalékától fosztva meg a világpiacot.

A bécsi OPEC-ülés nem hivatalos része után a szaúdi olajipari miniszter azt mondta, hogy ha Irak valóban visszatér a piacra, a kartellnek esetleg meg kell fontolnia a kvótacsökkentést a kijelölt árszint tartása végett.

(MTI)

Ajánlat: