Idén eddig 28,7 milliárd forintot jutott a Széchenyi-terv pályázataira

Vágólapra másolva!
Az idei év első hat hónapjában a Széchenyi-tervre benyújtott, több mint 3700 pályázatból 1391 esetben született pozitív döntés, és a támogatások összege több mint 28 milliárd forintot tett ki - közölte a Gazdasági Minisztérium sajtótitkársága. A legnépszerűbb a lakossági energiatakarékosság témában kiírt pályázat volt. A legtöbb pályázat Budapestről, a legkevesebb pedig Nógrád-megyéből érkezett.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Minisztérium sajtótitkársága közölte: a 2001-ben A Széchenyi-terv keretében benyújtott pályázatok száma meghaladja a 3700-at, az igényelt támogatás megközelíti a 44 milliárd forintot. Eddig 1391 pályázat esetében született pozitív döntés, az elnyert állami támogatás összege 28,7 milliárd forint. Ez 160,4 milliárd forint értékű beruházást jelent. A beruházások 9840 új munkahelyet teremtenek, 1180 bérlakás épül.

A legnépszerűbbek az energiatakarékosság, a vállalkozás-erősítés és turizmusfejlesztés témákban meghirdetett pályázatok. Legtöbb pályázat a lakossági energiatakarékossági kiírásra érkezett.

A pályázatok negyedét a Pest megyét és a fővárost magában foglaló központi régióból nyújtották be. A legtöbb pályázat, 655 Budapestről érkezett, a legkevesebbet, 66-ot Nógrád megyéből nyújtottak be. A pályázatok száma és az igényelt támogatás összege alapján Csongrád megye a legaktívabb.

A pályázók több mint 90 százaléka 25 millió forint alatti, 1,5 százaléka 100 millió forintnál nagyobb összegre nyújtott be pályázatot. Az összes támogatási igény 35 százaléka önkormányzattól érkezett, mivel támogatási igényük az átlagosnál nagyobb.

A Széchenyi-terv forrásaiból a leghátrányosabb helyzetű öt megye - Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Békés - területfejlesztési tanácsai számára a Gazdasági Minisztérium 2001-ben 3,682 milliárd forintot bocsátott rendelkezésre. A fejlesztési tanácsok önállóan, a Széchenyi-terv központi pályázatai alapján, de annál kedvezőbb feltételekkel hirdettek pályázatokat.