A magyarok a legtanácstalanabb befektetők

2001.07.09. 11:36

Európai megtakarítási és befektetési szokásokról készített felmérést a Wall Street Journal Europe (WSJE) és a GfK Ad Hoc Research Worldwide 12 országban, köztük Magyarországon. Az összegzésből kiderül, hogy az európaiak - szemben az amerikai átlaggal - igen rossz megtakarítási hajlandósággal bírnak. A kelet-európaiak az európai átlagtól is jócskán elmaradva válaszolták, hogy rendelkeznének megtakarított pénzzel, amennyiben mégis van megtakarított pénzük, nemigen tudják, mibe érdemes fektetni.

Az európaiak összességében meglepően rossz megtakarítási hajlandósággal bírnak - összegezte a kutatás eredményét Richard Hudson, a WSJE főszerkesztője. A 9500 megkérdezett háztartás több mint fele nyilatkozott úgy, hogy nem rendelkezik megtakarított pénzzel, vagy ha rendelkezik, azt rövidesen fel is éli.

Európában a legnépszerűbb befektetési forma a rövid lejáratú bankbetét, melyet az életbiztosítás, majd a nyugdíjalap követ. A nyugdíjalapok különösen Nagy-Britanniában közkedveltek, ami a jóléti állam nyolcvanas évekbeli reformjának köszönhető; a szigetországban az európai átlaghoz képest kétszer annyian választják a pénzügyi eszközök e formáját. A legkevésbé Olaszországban sikerül a lakosságnak megtakarítania pénzét, a válaszadók mindössze harmadának van lehetősége bizonyos összeg befektetésére.

A felmérésből kiderül, hogy a kelet-európai lakosság (a kutatásban lengyel, magyar és cseh háztartások szerepeltek) nagy részének nincsen megtakarított pénze, ha pedig van, fogalma sincs arról, hogy milyen befektetési formát válasszon - kommentálta a kutatást a Napi Gazdaság hétfői számában. A kutatásban szereplő három kelet-európai állam közül Magyarországon kiemelkedően kevés háztartás - a megkérdezettek 70 százaléka - nem rendelkezik semmiféle megtakarítási formával, ugyanilyen arányban nem tudtak válaszolni arra a kérdésre, hogy - amennyiben lehetőségük nyílna - milyen megtakarítási formát választanának.

Ajánlat:

Wall Street Journal Europe

GfK