Csaknem 2 millió turista fordult meg Magyarországon május végéig

Vágólapra másolva!
Az év első öt hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeket 1,9 millió vendég 5,1 millió vendégéjszakára vette igénybe, a forgalom összességében 3 százalékkal, ezen belül a külföldi vendégéjszakák száma 7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. A szállásdíj bevételek folyó áron 11 százalékkal emelkedtek, és megközelítették a 28 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint az idegenforgalomból az első öt hónapban 1,5 milliárd euró bevétel származott, 17 százalékkal több, mint a bázisidőszakban. Tavaly az első öt hónapban a turisztikai bevételek 1,2 milliárd eurót tettek ki, 17 százalékkal többet mint az előző év azonos időszakában. A kereskedelmi szálláshelyeket 1,8 millió vendég 4,9 millió éjszakára vette igénybe.

A külföldi vendégforgalom az idén január-májusban 7 százalékkal élénkült az előző évhez képest. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2,9 millió volt, aminek 84 százalékát a szállodákban regisztrálták. Ez utóbbi 6 százalékos emelkedést jelent. Szintén jelentős volt a forgalomnövekedés a panziókban és a kempingekben. Az előbbiekben 3 százalékkal, míg az utóbbiakban 18 százalékkal nőtt az eltöltött vendégéjszakák száma a múlt év hasonló időszakához képest.

A Magyarországon töltött vendégéjszakákat 69 százalékban az Európai Unióból érkezők vették igénybe. A 952 ezer belföldi vendég 2,2 millió éjszakát töltött el kereskedelmi szálláshelyeken az év első öt hónapjában. Ez összességében 2 százalékos, a szállodai férőhelyek kihasználtságát tekintve pedig átlagosan 4 százalékos csökkenést jelent. A belföldi vendégek 70 százalékban az alacsonyabb - panzió, turista és ifjúsági szálló, továbbá üdülőház - kategóriájú szálláshelyeket részesítették előnyben.

Május végéig a szállodák szobakihasználtsága 41 százalékos volt, hasonlóan a múlt év azonos időszakához. Az egy vendégéjszakára jutó szállásdíj-bevétel 5500 forint volt, a külföldi vendégekre 7.500, a belföldiekre pedig 2.800 forint jutott éjszakánként. Egy szállodai szobára május végéig 723.000 forint szállásdíj-bevétel jutott, ami 11 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakáét.

Az év első öt hónapjában 11 millió külföldi határátlépést regisztráltak a határátkelőhelyeken, 7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az emelkedést elsősorban a jugoszláv, a román és az ukrán állampolgárok utazásainak száma generálta a KSH adatai szerint. Az Európai Unió országaiból is 4 százalékkal többen érkeztek, mint tavaly ilyenkor.

A KSH jelentése szerint 4 millió magyar állampolgár utazott külföldre január-májusban. A kiutazások közel felét lebonyolító osztrák határszakaszon 3 százalékkal élénkült a forgalom. Közel negyedével emelkedett a jugoszláv és 8 százalékkal a szlovák határátkelőhelyeken a magyar kiutazók száma.

(MTI)

Ajánlat:

Központi Statisztikai Hivatal