Ötödével emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak az első öt hónapban

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági termelői árak az év első öt hónapjában 22,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, májusban az éves emelkedés 28 százalék volt - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfői gyorsjelentésében. Tavaly az év első öt hónapjában a mezőgazdasági árak éves emelkedése 16 százalék volt, 2000 májusában 12,3 százalék volt a növekedés az előző év májusához képest.
Vágólapra másolva!

A mezőgazdasági termelői árak az idén áprilisban 18 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az idén január-májusban a növénytermesztései és kertészeti termékek termelői ára 20,6, az élő állatoké és állati termékeké pedig 24,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A gabonafélék ára 42,5 százalékkal nőtt, és az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedett a kukorica, a takarmányárpa és a zab felvásárlási ára. Az étkezési burgonya termelői ára 31 százalékkal haladta meg a múlt évit, a zöldségfélék árszintje azonos volt a tavalyival. A gyümölcsök árszintje az előző hónapoktól eltérően kis mértékben - 24 százalékkal - csökkent. A hüvelyesek árszínvonala 2,1-szerese volt a bázisidőszaban regisztráltnak.

A vágóállatok közül 2000 január-májusához képest a sertés termelői átlagára emelkedett a legnagyobb mértékben 52,5 százalékkal. A baromfi árszintje 24 százalékkal, az étkezési tojásé 18,4 százalékkal, a tehéntejé pedig 11,7 százalékkal volt magasabb, mint a múlt év hasonló időszakában.

(MTI)

Ajánlat: