Svájci bankszámlát itthon is lehet nyitni

Vágólapra másolva!
A magyar devizakorlátok lebontása sokkal inkább felcsigázta a külföldieket, mint a hazai pénztulajdonosokat. A magyarok érdektelenségét nemcsak az ismeretlen külföldi pénz- és tőkepiaci terep, de a hazaitól eltérő díjszerkezet és a 35-50 millió forint táján meghúzott befektetési limitek magyarázhatják. A külföldi befektetési ajánlatok választéka ezért a pénzintézeteknél még szerény. Megjelent viszont a magyar piacon az első svájci tanácsadó cég, amely 13-15 millió forintban határozta meg a külföldi vagyonkezelésre elfogadható legkisebb összeget.
Vágólapra másolva!

A magyar befektetők előtt kitárult a világ. A devizaliberalizáció óta akár japán bio- és kommunikációs technológiai részvényekbe, vagy dél-amerikai olajpapírokba is fektethetnek, törvényesen kezeltethetik a vagyonukat külföldi cégeknél, s akár Svájcban is nyithatnak befektetési számlát. Az új lehetőségek azonban egyelőre nem keltették fel az érdeklődést.

,Néhány ügyfelünk pénzét már kiközvetítettük osztrák kollégáinkhoz egy nemzetközi befektetési alapba, de többen nem is érdeklődtek" - tájékoztatott Bálint Attila, a Raiffeisen Bank magánbanki (private banking) részlegének főosztályvezetője. Elmondta: készülnek arra is, hogy az osztrák RZB nemzetközi befektetési alapjai közül néhányat forgalmazzanak.

A magyar megtakarítók gyér érdeklődését több okkal magyarázta a bankár. Szerinte egy átlagpolgár számára zavarba ejtően széles a külföldi befektetési választék, miközben az alapok díjszámítása is meghökkentő lehet: többnyire induláskor kérik a befektetett összeg 4-5 százalékát, miközben a hazai befektetési jegyek vásárlása általában ingyenes, s eladáskor is legfeljebb 300-500 forintos díjjal kell kalkulálni. A hazai befektetési jegyeket bármikor visszaváltható magyarok számára idegen az a külföldi gyakorlat is, hogy többnyire az évnek csak egy-két meghatározott időszakában lehet eladni, mert az alapok ott a hosszú távra befektetők kedvencei. Szembe kell nézni az összegbeli problémákkal is. Míg egy magyar pénzintézetnél a 10 millió forintos vagyont megbecsülik, a külföldi bankok vagyonkezelői legalább 35-50 millió forintnak megfelelő devizaösszeget fogadnak el. A banki átutalást kikerülő ügyfélnek ezen túl meg kell még birkóznia a külföldi bankok hosszadalmas adminisztrációjával is, amely a bőröndben hozott pénz eredetét firtatja a pénzmosást gátló, egyre szigorodó külföldi szabályozás miatt. A még mindig erős forint szintén visszatartó erőt jelent. Elég arra gondolni, hogy a magyar euródevizaszámla-tulajdonosok egy hónap alatt elvesztették az elmúlt 3 év felhalmozott összes kamatát.

Az euróval szemben mérhető forinterősödés azonban kedvez a külföldi spekulánsoknak, akik felszámolják az európozícióikat és a magyar bankokat egyre nagyobb számban ostromolva forintbefektetési lehetőségeket keresnek, többek között a már számukra is elérhetővé vált rövid futamidejű állampapírpiacon.

A Bank Austria Creditanstaltnál másféle folyamatra is felfigyeltek. A szóvivő tájékoztatása szerint a devizakülföldieket egyre nagyobb számban érdeklik a forint- hitellehetőségek is, amely eddig előlük elzárt üzlet volt. A BA/CA azonban felkészült arra, hogy a külföldi számlavezetés iránt érdeklődő magyar ügyfeleknek megadjon minden segítséget ahhoz, hogy a külföldi anya-, illetve leánybankokkal lebonyolíthassák az ügyletet - jelentették ki a banknál. Tapasztalataik alapján azonban Magyarországon a magánügyfelek piaci pozíciói jobbak, mint külföldön, ezért a magyar ajánlatok versenyképesebbek.

A bankoknál nagyobb fantáziát lát az új piacban egy kisebb magáncég. A zürichi központú SMF SwissInvest, amelyet két svájci pénzember alapított 4 évvel ezelőtt, a floridai kirendeltség mellett márciusban nyitott képviseleti irodát Budapesten. Jó orruk volt a változások megszimatolásához: a devizakorlátok megszüntetése után ugyanis - immár legálisan - ajánlhatják szolgáltatásukat, befektetési és bankszámlák nyitását Svájcban. Összeghatárok itt is vannak: "50 ezer euró, azaz mintegy 13 millió forintos összeg alatt nem szokás bankszámlát nyitni Svájcban" - felelte kérdésünkre Uwe Stember, az egyik tulajdonos. Előnynek minősítette viszont, hogy a svájci bankszámlára utalt adózott pénzek után a tulajdonos megtarthatja a teljes hozamot. Ráadásul az adóhatóságoktól tartók fülében még mindig jól cseng a svájci banktitok. A biztonságot keresőknek azonban tudniuk kell, hogy Svájcban nem védi az állam a folyó-, illetve a befektetési számlákon levő pénzeket, mint például az USA-ban, így garanciát csakis a svájci bankrendszer stabilitása jelenthet. Bár csődök itt is voltak, de a bankok összetartása révén még nem veszett el ügyfélpénz - állította Uwe Stember, aki a cég meglévő mintegy ezer ügyfele mellé Magyarországról 100-150 új kliensre számít.

Papp Emilia

(Magyar Hírlap)