A csehek negyede beismeri, hogy nem fizet adót

Vágólapra másolva!
A csehek egynegyede beismeri, hogy az adóhivatal elől eltitkolja jövedelmét, és valószínűsíthető, hogy a tényleges adóeltitkolók száma még ennél is több. Egyebek között ez derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a prágai CERGE gazdaságkutató intézet, valamint a kanadai Ecole Nationale d'Administration Publique államigazgatási oktatási intézmény készített Csehországban.
Vágólapra másolva!

A CERGE intézet igazgatója, Jan Hanousek kommentárja szerint valószínű, hogy a jövedelmüket az adófizetés elkerülése végett eltitkolók valós aránya még nagyobb azokénál, akik ezt elismerték a vizsgálatban, vagyis több, mint az adóköteles lakosság egynegyede.

A Mladá Fronta Dnes című liberális napilap a felmérés eredményeit kommentálva azt írta, hogy a cseh állampolgárok nem elégedettek a beszedett adók újraelosztásával. Nem tartják megfelelőnek azokat a szolgáltatásokat, amelyeket az állam adóik ellenében ad nekik. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy sok ember nem hajlandó adót fizetni.

Milos Zeman szociáldemokrata miniszterelnök 1998-ban az adóbeszedés javítását jelölte meg kormánya egyik legfontosabb célkitűzéseként. A költségvetésről készült legutóbbi statisztikai kimutatások azonban jelzik, hogy ezen e téren a szociáldemokrata kormánynak sem igen sikerült előrelépnie.

(MTI)

Ajánlat:

CERGE (Center for Economic Research and Graduate Education)

Mladá Fronta Dnes