A Fortune Magazin szerint az ExxonMobil a legnagyobb forgalmú vállalat

Vágólapra másolva!
Az amerikai Fortune Magazin, a cégek éves árbevételei alapján elkészített 500-as listájának élére az ExxonMobil olajvállalat került, megelőzve a négy éve listavezető, jelenleg harmadik General Motors-t és a második helyen lévő Wal-Mart áruházláncot. Az ExxonMobil az elmúlt évben több mint 210 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el.
Vágólapra másolva!

A magasabb olajáraknak köszönhetően az amerikai ExxonMobil konszern átvette a vezetést a General Motors-tól a Fortune Magazin 500-as listáján, amely az árbevétel alapján rangsorolja a világ legnagyobb társaságait.

Az ExxonMobil árbevétele 2000-ben 210,392 milliárd dollár volt, míg a General Motors, amely négy éven keresztül vezette a listát, 184,632 milliárd dolláros árbevételével a harmadik helyre csúszott vissza. A második helyre a Wal-Mart áruházlánc jött föl 193,295 milliárd dolláros bevétellel.

A negyedik helyen Ford autógyártó konszern található180,598 milliárd dollárral, míg legnagyobb külföldi vállalatként a német DaimlerChrysler az ötödik 150,069 milliárd dollár árbevétellel. A további sorrend: Royal Dutch/Shell, BP, General Electric, Mitsubishi, Toyota.

Érdekes, hogy az első százas mezőnybe nem kerültek be olyan nagyvállalatok, mint a Philips, a BMW, a Samsung vagy a British Telecom.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Fortune