A lengyel kormány jóváhagyta a PKN magánosítását

Vágólapra másolva!
A lengyel kormány hozzájárulását adta ahhoz, hogy a Nafta Polska értékesítse a legnagyobb lengyel olajipari vállalat, a PKN Orlen részvényeinek legfeljebb 18 százalékát - közölte szerdán a kabinet sajtóosztálya. A részvénycsomag megvásárlása iránt eddig az osztrák OMV és a Mol Rt. érdeklődött.
Vágólapra másolva!

A közleményből nem derült ki, hogy a kabinet elfogadta-e a kormány gazdasági bizottságának arra vonatkozó múlt heti javaslatát, hogy töröljék az olajipar privatizációs programjából azt a korlátozást, mely szerint stratégiai befektető nem szerezhet részvényeket.

A kormány további részvénykibocsátást is engedélyezett a PKN Orlen számára.

A közleményből kiderül: a kincstárügyi minisztérium változatlanul megtartja 10,4 százalékos részesedését, amely ellenőrzési jogot biztosít számára az olajtársaság felett. A tárca legkésőbb október végén, november elején szeretné értékesíteni az olajcég papírjainak 18 százalékát.

A csomag iránt eddig az osztrák OMV és a magyar Mol Rt. érdeklődött. Piaci elemzők többsége szerint a PKN, a Mol és az OMV fúzióra törekszik, amelynek eredményeként létrejöhet Kelet-Közép-Európa legnagyobb olajkonszernje.

(MTI)

Ajánlat:

PKN Orlen

OMV